‘Nederlandse economie groeit komende twee jaar nauwelijks’

0

Na de indrukwekkende herstelgroei van afgelopen jaren is de Nederlandse economie in het derde kwartaal licht gekrompen. Ook in het laatste kwartaal maakt de economie naar verwachting een kleine pas op de plaats. Over het hele jaar zal de economische groei uitkomen op 4,2%. Voor de komende twee jaar voorzien de economen van RaboResearch een periode met slechts zeer beperkte groei: 0,6% in 2023, gevolgd door 1,0% in 2024.

De groei van de Nederlandse economie raakt sinds dit voorjaar aan haar grenzen, zegt RaboResearch-econoom Nic Vrieselaar. “Nagenoeg overal is tekort aan personeel en materiaal; de productiecapaciteit zit aan de max. Dat geeft weinig ruimte om verder te groeien. Tegelijkertijd drukken de hoge inflatie en gestegen rente op de bestedingen van consumenten en bedrijven, zowel in Nederland als bij belangrijke handelspartners. Krimp ligt daardoor in het verschiet, maar de overheid wil de economie juist stimuleren. Door die tegengestelde krachten verwachten we dat de Nederlandse economie in een ‘doormodder-stand’ terecht komt, met sterke krimp noch sterke groei.”

Woninginvesteringen rem op economie

De economische krimp in het derde kwartaal kwam voor een belangrijk deel door teruglopende woninginvesteringen. Deze daalden in die periode met 2,4%. Woninginvesteringen, een optelsom van onder meer de bouw en verbouw van huizen, blijven komende jaren naar verwachting een rem zetten op de economie. Door de gestegen rente, dalende huizenprijzen en het afnemend aantal woningverkopen zakt de woningbouw namelijk terug. In 2023 dalen de woninginvesteringen naar verwachting met 5,5% en in 2024 met 4,5%.

Lees hier het hele Economisch Kwartaalbericht.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.