Nederlander kijkt financieel niet ver genoeg vooruit

0

Veel Nederlanders denken niet vooruit bij het nemen van financiële beslissingen, ze weten niet hoe hun pensioen eruit ziet en hebben ze geen buffer voor als het tegenzit.

Dat concludeert overheidsplatform Wijzer in geldzaken uit onderzoek. “Bij het nemen van financiële beslissingen kijkt 58% van de Nederlanders 10 jaar vooruit. Dit zijn met name hoogopgeleiden en mensen met bovenmodale inkomens. Deze groep is vaak ook bovengemiddeld goed voorbereid op het eigen pensioen”, aldus de onderzoekers.

Wijzer in geldzaken: “Laagopgeleiden, mensen met een beneden modaal inkomen en niet-werkenden zijn minder positief over hun huidige financiële situatie. Zij leven financieel gezien vaker in het nu en zijn minder bezig met de toekomst.”

Geld moet rollen

Uit onderzoek van de Oeso blijkt de financiële bewustwording in andere landen nog minder is dan in Nederland. Met name Noorwegen, Frankrijk en Portugal kunnen inwoners zich goed vinden in de stelling dat je van dag tot dag moet leven, ‘geld moet rollen’. Relatief weinig Nederlanders (20%) delen deze mening.

Om het niveau van kennis, vaardigheden, houding en gedrag te verhogen hebben inmiddels veel landen een nationale strategie ontwikkeld op het gebied van financiële educatie. Nederland hoort in dit verband bij de kopgroep van vijf landen die inmiddels hun eerste strategie hebben geëvalueerd en toe zijn aan een tweede nationale strategie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.