Nederlander kiest vaker voor de groene optie

0

In de Klimaatenquête 2021-2022 heeft de Europese Investeringsbank (EIB) laten onderzoeken wat mensen vinden van klimaatverandering. 78% van de Nederlanders geeft daarin aan in het dagelijkse leven alles te doen wat in hun vermogen ligt om klimaatverandering tegen te gaan.

De resultaten van deze vierde editie van de EIB Klimaatenquête hebben betrekking op het individuele gedrag van burgers en wat ze doen om klimaatverandering tegen te gaan. De EIB is de kredietverlenende instelling van de Europese Unie. Meer dan 30 000 respondenten namen tussen 26 augustus en 22 september 2021 deel aan de enquête, met een volgens marktonderzoeksbureau BVA representatief panel voor elk van de 30 deelnemende landen. De EIB deelt de resultaten niet in een keer maar doet dat op verschillende momenten.

Kris Peeters, vicevoorzitter van de EIB: “Ondanks enkele duidelijke verschillen tussen de generaties, kiezen Nederlanders steeds meer voor verantwoorde en duurzame opties om klimaatverandering aan te pakken. Uit deze veranderingen in individueel gedrag blijkt dat mensen uit alle leeftijdsgroepen bereid zijn om in hun dagelijks leven meer te doen om de klimaatcrisis tegen te gaan.”

Groener rijden

Slechts 38% van de Nederlandse autokopers zegt dat de volgende auto die zij kopen een benzine- of dieselauto wordt; 62% zegt voor een hybride of elektrische auto te gaan kiezen. Van die 62% is 29% van plan een hybride auto te kopen en 33% een elektrisch auto. Met name Nederlandse autokopers van 65 jaar en ouder denken er over om een hybride auto te kopen (38%). Onder jongeren (15-29-jarigen) is een hybride auto juist de minst populaire keuze (18%). Jonge Nederlanders kiezen in plaats daarvan veel vaker voor een elektrische (46%) of een benzine- of dieselauto (36%).

In het algemeen geven Europese autokopers de voorkeur aan hybride auto’s (39%), met benzine- of dieselauto’s op de tweede (33%) en elektrische auto’s op de derde plaats (28%).

Denken en doen niet hetzelfde

55% van de Nederlandse respondenten zegt bij het kiezen van hun vakantiebestemming rekening te houden met klimaatverandering. Deze zorg leeft meer dan gemiddeld bij mensen onder de 30 (58%). Maar een meerderheid van de jongeren (57%, tegenover 41% van de 30-64-jarigen en 27% van de 65-plussers) geeft aan dat zij in de zomer van 2022 wel met het vliegtuig op vakantie gaan. Bijna een derde van de jongeren (33%, tegenover 22% van de 30-64-jarigen en 17% van de 65-plussers) zegt van plan te zijn naar een verre bestemming te vliegen.

Groene werkgever

41% van de Nederlanders laat klimaatverandering meewegen bij het zoeken naar een baan. Dit geldt met name voor 15-29-jarigen: 51% van de jongeren laat klimaatoverwegingen een rol spelen bij het zoeken naar werk. Bij 30-64-jarigen is dit 39%.

37% van de Nederlanders zegt dat zij tweedehands in plaats van nieuwe kleding kopen (dit is 5% onder het EU-gemiddelde). Vrouwen doen dit eerder dan mannen (45% voor vrouwen tegenover 28% voor mannen). Het kopen van tweedehands kleding is met name populair onder 15-29-jarigen (46%). Voor 65-plussers ligt dit cijfer 17 procentpunt lager (29%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.