Merius klaar voor 60-seconden-hypotheek

0

Het volledig geautomatiseerde aanvraagproces dat Merius Hypotheken heeft ingericht, is in theorie in staat om binnen 60 seconden een compleet hypotheekdossier notarisklaar op te leveren. Die theorie kan echter binnen een jaar zomaar de dagelijkse praktijk zijn, voorspelt Cor Zwaan, Director Investment Solutions bij CMIS Group.

De applicatie die hiervoor zorgt, is volledig ingericht op het ontsluiten van externe bronnen, waardoor een hypotheek in theorie binnen 60 seconden notarisklaar opgeleverd kan worden. Zwaan: “Als wij optimaal gebruik zouden kunnen maken van externe bronnen, dan is ons systeem hiertoe in staat. Op het gebied van privacy en wetgeving zijn echter nog de nodige hobbels te nemen. Maar PSD2 (Payment Service Directive 2) gaat ons bijvoorbeeld enorm helpen in dit proces. De ontwikkelingen gaan zo snel dat ik verwacht dat we die minuut verwerkingstijd binnen een jaar zullen gaan halen. Daar waar we hobbels tegenkomen, zullen we op zoek gaan naar alternatieve bronnen en andere informatie dan we vandaag de dag gebruiken.”

Hypotheek op zak

In de meest ideale situatie – volgens Merius – betreedt de huizenzoeker met een hypotheek op zak de woningmarkt. Binnen een bepaalde range kan hij er dan zeker van zijn dat hij de woning daadwerkelijk kan kopen met de hypotheek die hij al op zak heeft. Dat zou hem een voorsprong geven op andere kopers die eerst nog met een voorbehoud van financiering door de aanvraagmolen heen moeten. In een oververhitte markt waarin elk uur lijkt te tellen, kan dit het verschil maken voor de verkopende partij. Het is een filosofie die op dit moment verder wordt uitgewerkt door Merius, zegt Zwaan.

Lees hier het hele interview met Cor Zwaan in de e-InFinance

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.