Meer spaarrentes naar 0% in 2018?

0

Vergeleken met het aantal rentewijzigingen in 2016 bij dagelijks opvraagbare spaarrekeningen en lange termijndeposito’s, was 2017 een rustig jaar. De rentetarieven bij de traditionele grootbanken zijn de magische grens van 0% inmiddels wel dicht genaderd.

Dat wijst de Spaarrente Barometer van MoneyView uit. In 2016 werd in totaal 267 keer een rentetarief gewijzigd bij de dagelijks opvraagbare spaarrekeningen. Afgelopen jaar was dit ‘slechts’ 193 keer het geval, een daling van bijna 30%. Van deze wijzigingen ging het slechts in één geval om een rentestijging. Voor spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden bedraagt de hoogste rente op dit moment 0,45%. Deze rente wordt door Anadolubank en LeasePlan Bank vergoed.

Negatieve rente

Triodos Bank verlaagde de rente naar 0%, maar de markt ging hier niet in mee. De rentetarieven bij de traditionele grootbanken zijn de magische grens van 0% inmiddels wel dicht genaderd. Voor spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden wordt bij de drie traditionele grootbanken nog slechts 0,05% rente vergoed. De verwachting is dat, zolang de Europese Centrale Bank het rentebeleid ongewijzigd laat, de spaarrente nog blijft dalen, voorspelt MoneyView. “De vraag is dan ook niet of, maar wanneer de eerstvolgende bank zijn rente naar 0% verlaagd.”

Deposito’s

Bij de lange termijndeposito’s daarentegen hebben wel wat meer rentestijgingen plaatsgevonden gedurende 2017. In totaal zijn afgelopen jaar 120 rentewijzigingen bij lange termijndeposito’s geregistreerd, waarvan het in 24 gevallen een stijging betrof. Deze rentestijgingen vonden voornamelijk plaats bij looptijden van 5 jaar en langer. De hoogste rente voor een deposito van 1 jaar (1,15%) en 5 jaar (2,00%) wordt op dit moment aangeboden door het Tsjechische J&T Banka, die in Nederland wordt vertegenwoordigd door Savedo. De hoogste rente voor een deposito met een looptijd van 10 jaar (2,00%) wordt momenteel aangeboden door de Estse Bigbank.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.