Meer brandclaims door zomerstorm

0

De zomerstorm heeft vorig jaar gezorgd voor een hausse aan extra brandclaims. Dat blijkt uit de Risicomonitor Woningbranden, die het Verbond van Verzekeraars heeft opgesteld in samenwerking met Brandweer Nederland.

In de zomermaanden van 2015 waren meer pieken waar te nemen in het aantal brandclaims dan in 2014. Dat is te verklaren door het hevige onweer tijdens de zomerstorm. “Stormen met bliksem hebben voor brand gezorgd, maar ook hevige neerslag en wolkbreuken met onweer vormen een belangrijke oorzaak”, zegt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. “Denk dan aan kortsluiting bij huishoudelijke apparaten.”

Het landelijk aantal brandclaims bleef in 2015 ongeveer gelijk aan dat van 2014, maar in provincies die veel last hadden van het noodweer was wel een stijging te zien. Zo was er een stijging van 19% in Noord-Holland. In de zuidelijke provincies nam het aantal claims af ten opzichte van 2014.

Preventieadviezen

In de Risicomonitor combineert het Verbond zijn kennis met die van de brandweer. “Wij kunnen als verzekeraars aan de hand van brandclaims in kaart brengen wanneer en waar er vaak branden in en om de woning plaatsvinden”, zegt Weurding. “De brandweer doet vaak onderzoek naar branden waar zij bij betrokken zijn geweest en weet hoe je brand zo goed mogelijk kan voorkomen. Daarom hebben wij dit jaar voor het eerst samen met de brandweer de Risicomonitor ontwikkeld, waarbij de brandweer concrete preventieadviezen aan de meest voorkomende brandoorzaken heeft gekoppeld.”

Uit de Risicomonitor blijkt dat in dichtbevolkte steden minder geclaimd werd dan in steden met een groot buitengebied. In Amsterdam waren er bijvoorbeeld 4,9 claims per 1000 huishoudens, vergeleken met 20,8 claims per 1000 huishoudens in Enschede.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.