Meer aandacht voor echte pensioendatum

0

Er moet volgens Independer meer aandacht komen voor de werkelijke AOW-gerechtigde leeftijd van mensen. Pensioeninstanties wekken volgens het bedrijf onterecht de indruk dat deze voor bijna iedereen vastligt op 67 jaar en drie maanden. “Een onjuiste beeldvorming met vergaande gevolgen.”

Pensioenadviezen moeten volgens Independer overeenkomen met een reële financiële toekomstverwachting voor de klant. “Veel partijen werken met de momenteel gedefinieerde AOW-leeftijd van 67 jaar en 3 maanden. Met alle financiële gevolgen voor de consument van dien”, zegt Ruud Martens, algemeen directeur van Independer. “Als je spaart voor je pensioen om op je 67ste te kunnen stoppen met werken, is het een flinke klap als je nog drie, vier of zelfs vijf jaar moet wachten op je AOW-uitkering. Iemand die deze zomer 30 wordt, zal zijn eerste AOW-uitkering waarschijnlijk pas ontvangen als hij 72 jaar is. Het CBS houdt zelfs rekening met de mogelijkheid dat dit nog een aantal jaren later wordt.”

CBS-prognoses

De AOW-leeftijd ligt niet vast maar is bij wet gekoppeld aan de levensverwachting, en die stijgt snel, zegt Mertens. “Het CBS stelt op basis van trendonderzoek dat we gemiddeld steeds ouder zullen worden en dat hierdoor de geprognotiseerde AOW-leeftijd blijft oplopen. Alleen als een grote ramp, zoals de Spaanse griep, ons land treft kan de gemiddelde leeftijdsverwachting misschien op dit niveau blijven. Toch neemt een groot deel van de pensioenbranche de CBS-prognoses niet mee bij het informeren van de consument. Zelfs de website mijnpensioenoverzicht.nl (een initiatief van de Sociale Verzekeringsbank, de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars) neemt de prognoses niet standaard mee in haar belangrijkste rekenoverzichten. Deze site is een van de voornaamste informatiebronnen voor de pensioenbranche.”

Independer heeft een pensioendatumcheck op zijn website geplaatst, waar mensen hun verwachte AOW-leeftijd kunnen berekenen.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.