‘Liquiditeitskrapte grootste uitdaging voor mkb-ondernemers’

0

Nederlandse mkb-bedrijven worstelen met hogere inkoopkosten en economische tegenwind. Financieringsplatform NLInvesteert waarschuwt dat een tijdelijke liquiditeitskrapte bedrijven fataal kan worden.

“Dat wil je voorkomen. Financiers kunnen veel ondernemers door zo’n periode heen helpen, vanuit een gedegen analyse. In onze kredietportefeuille is het aantal probleemgevallen zelfs aan het dalen”, zegt directeur Dirkjan Takke (foto). Hij riep in de nazomer dit jaar op tot recessiesolidariteit, om mkb-bedrijven door deze uitdagende economische periode heen te helpen. “Het is ontzettend zonde als op zich gezonde bedrijven omvallen, als gevolg van factoren waar ze zelf weinig invloed op hebben. Daar wilden we aandacht voor vragen. Ondernemers verdienen die solidariteit. Maar bedenk ook dat mkb-bedrijven de motor van onze economie vormen en 70% van de werknemers hun baan in deze sector hebben.”

Verhoogde dijkbewaking

NLInvesteert heeft dit beleid ook in de eigen kredietportefeuille toegepast. Deze zomer raakte een handjevol ondernemers met een financiering bij NLInvesteert in de problemen. Takke: “Wat wij hebben gemerkt, is dat liquiditeitskrapte een van de meest voorkomende problemen is. Dat is een tijdelijk probleem, waar je als kredietverstrekker het verschil tussen bankroet en overleven kunt maken. Voor 6,5% van onze ondernemers moesten we een verhoogde dijkbewaking toepassen omdat er betalingsachterstand was of dreigde. We hebben de looptijd van kredieten verlengd of hebben tijdelijk de aflossing opgeschort. Inmiddels is het aantal ‘probleemschulden’ weer gedaald naar 5%. Onze aanpak heeft duidelijk gewerkt: we hebben het default-percentage weten te beperken en het rendement van de kapitaalverschaffers – onze investeerders – bleef stabiel boven de 8%.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.