NLInvesteert: ‘Behoefte aan non-bancaire leningen groeit’

0

NLInvesteert heeft zijn groei in het derde kwartaal kunnen voortzetten; het uitstaande kredietvolume steeg verder met 50 miljoen euro. Directeur Dirkjan Takke (foto) verwacht dat de markt in 2023 uitdagend zal zijn: “We zien signalen voor een zware recessie. Alleen bedrijven die nadrukkelijk economische tegenwind incalculeren en zich aanpassen, hebben nog kans op financiering. De behoefte aan non-bancaire leningen zal groeien.”

NLInvesteert heeft in het derde kwartaal van 2022 50 miljoen euro aan nieuwe financiering verstrekt aan mkb-bedrijven. Daarvan was bijna 30 miljoen euro afkomstig van private investeerders die in de projecten van het financieringsplatform beleggen. In totaal heeft het bedrijf nu voor circa 650 miljoen euro aan financiering bemiddeld. Het gemiddelde jaarrendement voor beleggers bleef stabiel op 8% per jaar.

Somber

De economische vooruitzichten zijn somber. De grootste kredietverzekeraar ter wereld, Allianz Trade, waarschuwde vorige maand nog dat een loongolf een kettingreactie richting een “ongekende economische crisis” kan veroorzaken. De loongolf zal vooral mkb’ers raken die al kampen met zeer hoge kostenstijgingen van energie en materialen. Marktprognoses voor faillissementen schieten omhoog. Het aantal wanbetalers is bij NLInvesteert echter nog steeds laag. Het percentage afboekingen in het derde kwartaal bedroeg 0,56%. Dat is precies even veel als een jaar geleden (derde kwartaal 2021).

Outlook 2023

NLInvesteert houdt rekening met een zware recessie. Inflatie, oplopende rentes en een consument die aankopen uitstelt, zullen voor het mkb ernstige gevolgen hebben. Takke: “We worden al geconfronteerd met de eerste signalen. Huishoudens stellen grote investeringen zoals een nieuwe wasmachine of meubels, nog even uit. Dat leidt tot vraaguitval bij ondernemers, de voorraden lopen op. Daarnaast spelen natuurlijk ook de toenemende kosten van grond- en bouwstoffen en energie een negatieve rol. De winstmarges komen van twee kanten onder druk.”

Niet op orde

“We komen nog te veel bedrijven tegen die hun managementinformatie niet op orde hebben, dat moet altijd op orde zijn”, waarschuwt Takke. “Als het je in deze tijden aan actuele inzichten ontbreekt, ben je kansloos als ondernemer. Inzicht in en dagelijkse sturing op liquiditeit moeten altijd en nu zeker, een prioriteit zijn. Als een ondernemer geen actuele inzichten heeft in de eigen bedrijfsvoering, helpen we hem eerst om die te krijgen. Anders ben je niet te financieren.”

Non-bancaire financiering

NLInvesteert verwacht ondanks alle economische tegenwind toch te groeien. “Banken trekken zich in deze lastige tijden nog verder terug, hierdoor wordt de behoefte aan non-bancaire financiering alleen maar groter, wij kennen de mogelijkheden”, aldus Takke. “Door het toevoegen van risicodragend kapitaal proberen wij banken te bewegen toch mee te doen. Dat is belangrijk omdat bancair geld ondanks de oplopende rente, nog steeds het goedkoopste geld is. De mix bancaire plus non-bancaire financiering blijft betaalbaar voor ondernemers.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.