Lage spaarrente jaagt spaarder Europa in

0

Uit cijfers van Independer blijkt dat sparen in het buitenland steeds populairder wordt. “Logisch, want de rentes liggen daar flink hoger. Waar je het bij een grote Nederlandse bank moet doen met ‘maar’ 1,5%, daar krijg je in het buitenland al snel het dubbele of zelfs meer”, aldus de vergelijkingssite.

Independer zag in twee jaar tijd vijf keer zoveel mensen zoeken naar spaarproducten. Van die bezoekers koos maar liefst 80% procent voor een buitenlandse rekening. Toch kent sparen in het buitenland volgens Guido Rodenburg, expert sparen bij Independer, nog altijd een stigma. “Dit komt deels door de horrorverhalen van bijvoorbeeld Icesave, dat destijds de op één na grootste bank van IJsland was. Door de hoge rente kozen duizenden Nederlanders ervoor om hun geld daar te stallen. In 2008 viel deze bank om. De Nederlandse staat moest eraan te pas komen om het geld terug te brengen naar de spaarders. Sindsdien is er het depositogarantiestelsel. Deze beschermt jou als spaarder en geldt voor alle banken binnen de Europese Unie. Hierdoor is spaargeld tot een gegarandeerd bedrag van 100.000 euro per persoon en per bank, in het buitenland net zo goed beschermd als in Nederland.”

Met een rekenvoorbeeld laat Rodenburg zien wat sparen in het buitenland kan brengen. ‘’Stel, je hebt 50.000 euro die je wilt en kunt vastzetten op een depositorekening voor 10 jaar. Let hierbij wel op dat je er in de tussentijd niet bij kunt. Ga je voor een rekening bij de grote drie banken in Nederland? Dan heeft ABN Amro de hoogste rente met 2,85%. Dit resulteert in een totaalbedrag van 66.224 euro. Stal jij je spaargeld in België bij CKV Spaarbank tegen een rente van 3,65%, dan is je totaalbedrag na 10 jaar 71.559 euro. Ruim 5.000 euro meer. Een flink verschil waar je niets extra voor hoeft te doen.’’

Volgens cijfers van De Nederlandsche Bank spaart slechts een kleine 2% van de Nederlandse huishoudens op dit moment in het buitenland. Zij hebben samen 10,5 miljard euro aan banktegoeden uitstaan in de eurozone-landen, exclusief Nederland.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.