Laagopgeleide vrouwen vaker financieel bewust

0

Laagopgeleide oudere vrouwen en hoogopgeleide oudere mannen zijn de meest financieel bewuste Nederlanders volgens een onderzoek naar het financiële bewustzijn door Motivaction in opdracht van Aegon. De rest van Nederland is het afgelopen jaar niet financieel bewuster geworden.

Zes op de tien geeft aan niet te weten hoeveel inkomen er nodig is na het pensioen. Ook kan ruim de helft (54%) zich geen voorstelling maken van de hoogte van haar of zijn pensioeninkomen. Weinig Nederlanders hebben zaken zoals een overlijdensrisicoverzekering (17%) of een levensverzekering (15 procent) goed geregeld.

Goed met Geldtest

Naar aanleiding van dit onderzoek lanceert Aegon de Goed met Geldtest. Een laagdrempelige manier waarop Nederlanders binnen drie minuten weten hoe het staat met hun financieel bewustzijn. Afhankelijk van hun geldtype krijgen ze tips en filmpjes om beter te worden met geld.

Maarten Edixhoven, CEO van Aegon Nederland: “De overheid treedt terug en mensen moeten steeds meer zelf financiële keuzes maken. Financieel bewustzijn wordt dus steeds belangrijker, maar de aandacht daarvoor op scholen of op het werk is vaak nog niet zo groot. Mensen vinden het vaak lastig om financiën te doen, maar heerlijk om het gedaan te hebben.”

Langlopend onderzoek

Motivaction heeft de afgelopen drie jaar grootschalig onderzoek gedaan om inzicht te krijgen in hoe goed mensen omgaan met geld, en hoe goed zij voorbereid zijn op eventuele financiële tegenvallers en hun pensioen. Daarbij geholpen door een expertgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de Universiteiten van Tilburg en Maastricht, Stichting Weet wat je Besteedt, personal finance expert Annemarie van Gaal en Aegon.

FinQ-score

De zogenaamde FinQ-score geeft weer wat het financieel bewustzijn en de financiële vaardigheden van Nederlanders zijn. Deze score bleef nagenoeg gelijk tussen eind 2016 en eind 2017. Om deze score te kunnen bepalen wordt allereerst gekeken naar kennis, houding en gedrag van de respondenten op het gebied van financiën en wat die voor effect hebben op hoe ze op dit moment met geld omgaan, of ze geld voor later apart zetten en of ze zich bewust op hun toekomst voorbereiden. Daarnaast is gekeken in hoeverre er behoefte is aan controle en of de respondenten al dan niet een hekel hebben aan het regelen van financiële situatie.

Meest financieel bewust

Laagopgeleide oudere vrouwen en hoogopgeleide oudere mannen scoren het best op financieel bewustzijn. Het grootste verschil zit in het feit dat laagopgeleide vrouwen een sterkere behoefte hebben aan controle over hun financiële situatie. Op alle factoren scoren zij hoger dan gemiddeld, behalve op geld voor later. Hoogopgeleide oudere mannen hebben veel kennis van financiële zaken en regelen hun financiën ruim op tijd. Ze zijn goed op de hoogte van hoe hun pensioen geregeld is.

Acht op de tien respondenten geeft aan behoefte te hebben aan financiële controle. Ook geeft 83% aan voldoening te halen uit het op orde hebben van de financiën. 57% vindt het niet leuk om met geld bezig te zijn.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.