KNB: Notariskosten bij verduurzaming het laagst

0

In een reactie op een motie van Tweede Kamerlid Henk Krol stelt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vast dat van alle adviseurs die betrokken zijn bij de koop en levering van een woning, de notaris een van de goedkoopste is.

Krol diende de motie, waarin hij de regering verzoekt te onderzoeken hoe het verduurzamen van huizen kan worden omgevormd van kostenpost naar verdienmodel, namens zijn partij 50PLUS in op 21 november.

Niet via de hypotheek

Het verduurzamen van huizen zou uiteindelijk besparingen moeten opleveren voor zowel de huidige bewoner als voor de komende generaties, maar daar is volgens Krol op dit moment geen sprake van. “Verduurzaming van huizen kost alleen maar geld. Senioren die hun huis willen verduurzamen en daarvoor een aanvullende hypotheek nodig hebben, worden afgeremd door de hoge kosten van notaris en taxateur. Voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen aan het huis, zoals zonnepanelen of warmtepomp, zouden daarom andere leenvormen dan een hypotheek de voorkeur verdienen”, stelt Krol in de motie.

Notaris goedkoopste schakel

Op basis van eigen onderzoek stelt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) nu vast dat van alle adviseurs die betrokken zijn bij de koop en levering van een woning, de notaris een van de goedkoopste is. “Uit eerder contact tussen de KNB en Krol kwam zijn opvatting dat notariskosten (te) hoog zijn niet naar voren. De KNB heeft inmiddels contact opgenomen met 50PLUS”, aldus de beroepsorganisatie in een reactie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.