Kifid opent loket voor mkb over rentederivaten

0

Het klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid) opent eind januari op verzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een tijdelijk loket voor de behandeling van geschillen tussen kleine mkb-bedrijven en banken over rentederivaten.

Hiermee wordt volgens de NVB kleinere ondernemers een laagdrempelig alternatief voor de rechter geboden om eventuele geschillen te toetsen als zij er met hun bank niet uitkomen. Het loket gaat op 26 januari open. De regeling voor dit loket is afgestemd met MKB-Nederland.

Het nieuwe loket bij het Kifid staat open voor kleinere mkb-bedrijven die voor een gang naar de rechter mogelijk een drempel ervaren. Het gaat om bedrijven net minder dan 50 werknemers en een omzet of balanstotaal van maximaal 10 miljoen euro. Net als voor consumenten geldt ook hier dat het Kifid klachten behandelt waarvan de claim niet hoger is dan 1 miljoen euro.

Banken dragen de kosten voor dit loket. Wel wordt ondernemers een bijdrage van 500 euro gevraagd in de kosten voor de behandeling van het geschil en 1000 euro bij een hoger beroep. Als de ondernemer in het gelijk wordt gesteld, krijgt hij deze kosten weer terug.

AFM

NVB: “Banken werken op dit moment in nauw overleg met de AFM aan een herbeoordeling van de lopende rentederivaten in het mkb. Hierbij wordt bekeken of het product passend is voor de klant en of de dienstverlening en informatieverstrekking bij afsluiten van het derivaat juist zijn geweest. Deze herbeoordeling zal zomer 2015 zijn afgerond. Waar een probleem wordt geconstateerd zal de bank een oplossing bieden aan de betreffende klant.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.