Kennis over gevolgen langdurig verzuim schiet tekort

0

Jongeren weten relatief het minste van de mogelijke financiële gevolgen van langdurig verzuim en hoe het zit met de Wet Inkomen naar Arbeidsongeschiktheid (WIA). Oudere leeftijdsgroepen zijn beter op de hoogte, blijkt uit een trendonderzoek van Centraal Beheer, uitgevoerd door Memo2.

Ruim 20% van de verzuimende jongeren die zijn ondervraagd geeft aan dat werkgerelateerd verzuim een belangrijke reden voor het verzuim is. Werkgerelateerd verzuim ontstaat bijvoorbeeld door hoge werkdruk. Volgens Martine Bolhuis, business partner Duurzame inzetbaarheid van Centraal Beheer, leidt werkgerelateerd verzuim vaak tot langdurig verzuim. “Daarom is het extra alarmerend dat jongeren minder kennis hebben van de gevolgen van langdurig verzuim en hoe het zit met WIA.”

Van alle respondenten geeft 30% van de medewerkers aan dat de werkgever een WIA-verzekering heeft afgesloten. Een derde hiervan geeft ook aan dat de werkgever geen informatie hierover heeft verstrekt aan de medewerker. 78% van de respondenten weet dat je aanzienlijk minder inkomen krijgt als je langer dan twee jaar ziek bent. Uit het onderzoek blijkt dat jongeren de minste kennis hebben over verlies van inkomen.

Inkomensdaling

Voor oudere leeftijdsgroepen liggen de percentages wat anders. Zij zijn volgens Bolhuis beter op de hoogte van de financiële gevolgen bij langdurig ziek zijn. “Dat komt waarschijnlijk omdat ze er in hun omgeving vaker mee te maken hebben gehad. Als het gaat om bewustwording rondom dit thema, valt er nog veel te winnen. De wet- en regelgeving rondom verzuim is relatief complex. Daarom is het extra belangrijk om medewerkers duidelijk te infomeren over de gevolgen van arbeidsverzuim en wat je als werkgever daarvoor geregeld hebt en wat je niet hebt geregeld. Een goed vangnet toont goed werkgeverschap, daarmee voorkomen werkgevers een inkomensdaling bij arbeidsongeschiktheid van hun medewerkers ”

Meer aandacht voor mentaal welzijn

Volgens Bolhuis is het van belang dat organisaties vanwege de krapte op de arbeidsmarkt en de vaak hoge prestatiedruk veel aandacht besteden aan mentaal welzijn. Met als belangrijkste doel werkstress te verminderen en verdere uitval te voorkomen. Uit het trendonderzoek van Centraal Beheer blijkt echter dat werkgevers hier nog flink in kunnen verbeteren. Van de ondervraagde medewerkers zegt 59% dat de werkgever aandacht heeft voor zijn of haar welzijn en 12% zegt dit niet te ervaren. Bolhuis: “Ook hier kunnen werkgevers aan werken om aantrekkelijk te zijn op de arbeidsmarkt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.