Kabinet brandt zich niet aan hypotheekdossier

0

Met de verkiezingen in het vooruitzicht brandt dit kabinet de vingers niet aan impopulaire ingrepen op de woningmarkt. Minister Blok, die na de verkiezingen niet meer terugkeert, liet tijdens het SEH-congres weten dat hij het dossier hypotheekrenteaftrek doorschuift en onder zijn bewind de LTV-grens 100% blijft.

Volgens de minister voor Wonen en Rijksdienst heeft de woningmarkt nu vooral behoefte aan rust. “Het is essentieel om nu niet aan te veel knoppen te draaien. Een LTV van 100% is goed. Hij zal niet verder dalen. Ook de hypotheekrenteaftrek hoeft niet verder afgebouwd te worden dan we nu hebben bepaald”, aldus de minister.

Het stelde de Erkend adviseurs in de zaal in elk geval weer even gerust. Volgens 54% van hen (SEH-onderzoek) wordt een hypotheek namelijk voor een groot deel van hun klanten onbereikbaar als de nieuwe LTV-norm van 90% wordt ingevoerd.

Achterhaalde Nibud-normen

Hoogleraar Peter Boelhouwer van de TUDelft haalde in zijn betoog fors uit naar het Nibud. “De maximale lening wordt bepaald door Nibud-normen en de maximale LTV. Deze normen zijn achterhaald en niet geschikt voor de huidige generieke verplichte toepassing. Ze zijn arbitrair en betuttelend omdat ze geen rekening houden met inkomensverschillen, leeftijd en opleidingsniveau van de betreffende persoon”, aldus Boelhouwer.

Focus op de relatie

Tijdens het plenaire debat werd vooral gezocht naar de rol van de adviseur in een adviesomgeving die steeds meer digitaal wordt. Iedereen op het – overigens spectaculaire – podium was het erover eens dat de adviseur die techniek moet omarmen.  Zolang de adviseur uitgaat van zijn eigen kracht, gefocust blijft op de relatie met zijn klant en het persoonlijke contact, zal de techniek hem nooit kunnen vervangen. Techniek is er vooral om de adviseur te helpen bij het vereenvoudigen van zijn processen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.