De lonen in de Nederlandse bankensector zijn de afgelopen jaren veel sterker gestegen dan in de rest van de economie. Het verschil in lonen tussen de bankensector en het gemiddelde in Nederland nam toe van 17% begin jaren ’90 tot meer dan 80% nu. De drie grootste banken geven jaarlijks ruwweg 2 miljard euro te veel uit aan hun personeel. Dat zou ook gebruikt kunnen worden voor kredietverlening aan consumenten en bedrijven, stelt onderzoeksbureau Somo.
“Het uitblijven van een correctie op de lonen in de financiële sector belemmert de noodzakelijke veranderingen in de sector. Banken kunnen het eigen vermogen onvoldoende versterken waardoor de kredietverlening onder druk komt te staan. Ook moeten banken om de hoge salarissen te kunnen betalen hoge risico’s nemen, beknibbelen op de dienstverlening, het aantal medewerkers of (te) dure producten verkopen. Het belemmert bankmedewerkers ook om de overstap te maken naar andere sectoren”, zo meldt Somo.
De beloning zou in lijn moeten worden gebracht met vergelijkbare functies buiten de bankensector. “Uitgaande van de (conservatieve) inschatting dat de banklonen nu 15% te hoog zijn, geven de drie grootste banken jaarlijks ruwweg 2 miljard euro te veel uit aan hun personeel. Ofwel driemaal wat ze kwijt zijn aan de nieuwe bankbelasting. Politiek en toezichthouders moeten banken aanspreken op het zeker stellen van de kredietverlening. Zoals DNB (terecht) kritisch is over het uitkeren van dividend zou ze dat ook moeten zijn over personeelskosten die uit de pas lopen met beloningen voor vergelijkbare functies in andere sectoren. Als de overheid de ambtenaren op de nullijn zet, waarom dan niet de bankiers van de staatsbank?”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.