Hogere eisen voor keyless entry auto

1

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) scherpt per 1 juli 2019 de eisen van het Keurmerk Voertuigbeveiliging aan op het gebied van de voertuigbeveiliging van keyless entry auto’s. Het keurmerk is bij veel verzekeraars een eis om een autoverzekering af te kunnen sluiten.

Samen met verzekeraars, afnemers, leveranciers, leasemaatschappijen en certificatie-instelling Kiwa SCM heeft het CCV de eisen voor het keurmerk Voertuigbeveiliging aangepast. Vanaf 1 juli 2019 is voor veel nieuwe automodellen een extra maatregel nodig om het certificaat Voertuigbeveiliging te krijgen. Vanaf 1 juli 2020 is voor alle auto’s met keyless entry een extra maatregel nodig tegen relay attack. “Door de eisen aan te scherpen hopen we de autofabrikanten en leveranciers uit te dagen om te komen met blijvende oplossingen die passen binnen het schema Keurmerk Voertuigbeveiliging”, aldus Martine Hoofwijk, adviseur van het CCV.

Diefstal fluitje van een cent

Het signaal dat door de autosleutel wordt uitgezonden blijkt in veel gevallen makkelijk te verlengen, waardoor het stelen van een voertuig volgens het CCV een fluitje van een cent is. Deze vorm van diefstal, ook wel relay attack genoemd, is met name verzekeraars en leasemaatschappijen een doorn in het oog en blijkt volgens de gegevens van het CCV inmiddels populairder dan het intikken van het autoruitje.

Een echte oplossing voor dit probleem moet wat Hoofwijk betreft vooral komen van de autofabrikant. Verschillende fabrikanten testen overigens al met oplossingen, waarbij het gemak van de contactloze autosleutel hand in hand gaat met een lagere diefstalgevoeligheid. Zo zijn er sleutels in de maak met bewegingsdetectie die zichzelf na een aantal seconden uitschakelen.

Geldigheid oud certificaat

Een certificaat Voertuigbeveiliging dat vóór 1 juli 2019 is afgegeven aan een autobezitter mét keyless entry blijft geldig. Het keurmerk is afgegeven op het moment dat het voertuig aan de toen geldende eisen voldeed. Wel kan een verzekeraar aanvullende maatregelen eisen om relay attack diefstal te voorkomen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.