Hoffelijk verkleint STAP-aanbod op verzoek van Toetsingskamer

0

Op 1 januari 2022 werd het STAP-budget geïntroduceerd. Op basis van de criteria die destijds bekend waren, stelde opleider Hoffelijk een breed aanbod aan opleidingen, e-learnings en masterclasses beschikbaar. De Toetsingskamer STAP van het UWV besloot echter recent om de richtlijnen aan te scherpen en heeft de opleider daarom verzocht een deel van het aanbod te schrappen. Hoffelijk heeft tegen het schrappen van een aantal opleidingen bezwaar aangetekend, maar voor nu besloten gehoor te geven aan het volledige verzoek.

De criteria die door de Toetsingskamer STAP zijn opgesteld, zorgden er in de vorige vier STAP-tijdvakken voor dat Hoffelijk een uitgebreid opleidingsaanbod via STAP beschikbaar kon stellen. De Toetsingskamer is aangesteld om continu te evalueren hoe het budget wordt ingezet. Op basis van nieuwe inzichten heeft de Toetsingskamer besloten om in de aanloop naar 1 november aanstaande, de datum waarop een nieuw scholingsbudget aangevraagd kan worden via het UWV, deze criteria aan te scherpen.

Werkgeversverantwoordelijkheid

Op de stapvooropleiders-website geeft het UWV het volgende aan: “Daarnaast is op basis van voortschrijdend inzicht een aantal aanscherpingen op het afwegingskader nodig. De aanscherping heeft onder meer betrekking op scholing die onder de verantwoordelijkheid van werkgevers vallen en normaliter door hen betaald wordt.” De Opleiding Wft Basis valt, ten opzichte van de andere Wft-opleidingen, volgens deze website wel onder het STAP-aanbod, aangezien dit een opleiding betreft waarmee de overstap naar een andere sector mogelijk is. Dit geldt tevens voor de andere opleidingen binnen het herziene aanbod.

Bezwaar

Hoffelijk heeft bezwaar aangetekend voor een aantal opleidingen, bijvoorbeeld omdat deze niet voor vergoeding door de werkgever in aanmerking komen. Toch heeft de opleider voor nu besloten het aanbod aan te passen, zodat het in lijn ligt met het standpunt van de Toetsingskamer STAP. Edwin Deijs, directeur relatiebeheer: “Als opleider vinden we het belangrijk om (aankomend) financieel professionals te informeren over subsidiemogelijkheden waarmee opleidingen toegankelijk(er) worden. Nu er op basis van aanscherpingen minder mogelijkheden zijn, nemen we wederom onze verantwoordelijkheid door naar deze inzichten te handelen en erover te communiceren.”

Het nieuwe aanbod

De volgende opleidingen blijven in het aanbod van Hoffelijk: E-Learnings Bewindvoerder, Budgetcoach en Schuldhulpverlener, Opleidingen Bewindvoerder, Budgetcoach en Schuldhulpverlener, Opleiding Zakelijk Inkomen Bepalen en Opleiding Wft Basis, inclusief examen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.