Heel Holland spaart

0

Bijna iedereen spaart wel iets, slechts 5% van de werkende Nederlanders doet dat momenteel niet. Van de groep die wél spaart, doet 43% dat niet met een specifiek doel voor ogen.

Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard in opdracht van de Nederlandse fintech Omniplan onder 1.016 werkende Nederlanders naar hun financiële planning. Ondanks dat bijna iedereen spaart, zegt één op zeven ondervraagden heeft geen spaarpotje achter de hand voor onverwachte kosten.

Onverwachte kosten

Dit jaar heeftt 23% door onverwachte kosten tenminste één keer een rekening niet of te laat betaald. Laagopgeleiden betaalden met 37% in vergelijking met hoogopgeleiden (17%) vaker een rekening niet of later vanwege onverwachte kosten. “Goed financieel inzicht kan helpen om beter voorbereid te zijn op onverwachte kosten en de gevolgen daarvan zo veel mogelijk te beperken. Het leven hangt echter van toevalligheden aan elkaar – ook op financieel gebied”, zegt Marcel Nijland van Omniplan.

Geldpotje

Van de ondervraagden zegt 15% geen noodpotje achter de hand te houden voor onverwachte kosten. Ook hier zijn er grote verschillen tussen de verschillende opleidingsniveaus. Zo heeft 28% van de laagopgeleiden geen financieel appeltje voor de dorst in vergelijking met 8% van de hoogopgeleiden. Nijland: “Dit heeft alles te maken met de grote inkomensverschillen tussen de twee groepen. Wanneer je meer verdient, heb je waarschijnlijk ook meer verplichtingen maar is het natuurlijk makkelijker om een financiële buffer aan te leggen. Banken en andere financieel dienstverleners zijn bezig om de consument meer inzicht te geven in zijn financiën en zorgen ervoor dat zij meer grip kunnen krijgen op hun inkomsten en uitgaven. Zo blijft er wellicht ook geld over om een spaarpotje aan te leggen, of te sparen voor specifieke doelen.” Uit het onderzoek blijkt dat 5% van de werkende Nederlanders momenteel niet spaart. Van de groep die wél spaart, doet 43% dat niet met een specifiek doel voor ogen.

Digitale veiligheid

Een manier waarop de consument meer inzicht kan krijgen in zijn eigen financiën en onverwachte kosten kan voorkomen, is met behulp van tools, apps en andere digitale oplossingen. Maar liefst 68% van de ondervraagden vindt het belangrijk dat hun bank over de nieuwste (financiële) apps beschikt. Ondanks de voorliefde van de Nederlander voor de nieuwste financiële apps, maakt het grootste deel van hen zich zorgen over hun digitale veiligheid. Zo beschouwt 61% van de werkende Nederlanders cybercriminaliteit als een ernstige bedreiging voor zijn spaartegoeden. Nijland: “Deze cijfers laten zien dat we in Nederland nog flinke stappen kunnen zetten op het gebied van het gevoel van digitale veiligheid. Pas als financiële dienstverleners dit gevoel volledig kunnen wegnemen, zal de bereidheid bij de consument om persoonlijke data te delen voor financieel overzicht en inzicht verder toenemen.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.