Een op zes woningbezitters maakt zich zorgen over hypotheek

0

Maar liefst 17% van alle Nederlanders met een koopwoning maakt zich weleens zorgen over zijn hypotheek. Dit blijkt uit onderzoek van Omniplan onder 1118 huiseigenaren, uitgevoerd door Panelwizard. Bijna zes op de tien ondervraagden pleiten daarom voor realtime inzicht in hun hypotheekproduct en de impact ervan op hun financiële plaatje.

Met 30% maken vooral jonge woningbezitters (tot veertig jaar) zich weleens zorgen over hun hypotheek, driekwart van hen is om deze reden voorstander van een (meer) actueel inzicht in hun financiering. “Veel starters hebben hun eerste huis tegen de maximale prijs gekocht, misschien zelfs overboden en nog amper iets afgelost”, zegt Maarten Boddeus (foto), directeur Product & Markt bij Omniplan. “Door berichten over hoge inflatie en stijgende energieprijzen is het logisch dat zij willen weten welke gevolgen dit heeft voor hun hypotheek en bijbehorende maandlasten. Maar ook ouderen kunnen zich zorgen maken; bijvoorbeeld over de gevolgen voor hun pensioen en de eventuele doorstroom naar een seniorenwoning.”

Toekomstbestendig woonadvies

Ondanks dat een aanzienlijk gedeelte van de ondervraagden zich weleens zorgen maakt over hun hypotheek, zegt maar liefst 22% van alle huizenbezitters dat zij onvoldoende stilstaan bij de vraag of de financiering op hun huis nog past binnen hun financiële toekomst. Een op de zeven stelt daarnaast dat er tijdens het hypotheekadvies onvoldoende rekening is gehouden met hun toekomstige situatie, zoals een veranderend inkomen of eventuele verduurzaming van de woning. Boddeus: “De afgelopen jaren hebben aangetoond dat er in korte tijd veel kan veranderen. De hypotheekadviseur van de toekomst beperkt zich daarom niet alleen tot incidentele ondersteuning bij de aanvraag en het afsluiten van een hypotheek, maar geeft zowel op de korte als de lange termijn doorlopend inzicht in ontwikkelingen die van invloed zijn op iemands financiële situatie. Daarbij horen in toenemende mate zaken als verduurzaming en continu inzicht in het netto besteedbaar inkomen. Wanneer je dat over een periode van tien, twintig of dertig jaar uittekent, geef je toekomstbestendig woonadvies.”

Verdere digitalisering

Boddeus: “Om woningbezitters van toekomstbestendig woonadvies te kunnen voorzien, is het belangrijk dat hypotheekadviseurs over zo veel mogelijk data beschikken. Uit het onderzoek blijkt dat 42% van alle respondenten bereid is zijn persoonlijke data te delen wanneer dit leidt tot een beter financieel advies. Een op de drie van hen zou het zelfs prima vinden als het volledige hypotheektraject (van advies tot daadwerkelijk afsluiten) voortaan volledig digitaal plaatsvindt. Ondanks dat de consument bereid is om al zijn gegevens te delen, staan data helaas nog steeds op veel verschillende plekken opgeslagen. Het vraagt om verregaande samenwerking binnen de keten om deze data toegankelijk te maken en tegelijkertijd de veiligheid te behouden. Alleen met goed inzicht in betrouwbare data, kun je echt van toegevoegde waarde zijn als woonadviseur.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.