Ger Jaarsma: ‘Wordt ouderdom (weer) armoede?’

0

In zijn column in het Friesch Dagblad schrijft Ger Jaarsma, de voorzitter van de Pensioenfederatie, over de opbouw van pensioen en dat je zelf moet controleren op dat allemaal goed gebeurt.

Jaarsma: “Het pensioen, dat lijkt één zak geld. Maar dat is het niet. Vanaf het moment dat je AOW ontvangt, staat je inkomen vaak op twee, soms zelfs drie pijlers. Het is dus altijd een optelsom (maar reken je niet meteen rijk!). De eerste pijler is de AOW, een basispensioen voor iedereen, in 1957 ingevoerd door de toenmalige minister-president Drees. Nu is de AOW de basis van het Nederlands pensioen, met twee keer 50% van het minimumloon voor een echtpaar en met één keer 70% als je alleen bent. Naast deze eerste pijler staat een tweede, namelijk het pensioen waar je via het pensioenfonds voor spaart als werknemer. Werkgevers en vakbonden hadden toen, kort na de invoering van de AOW (én gelukkig nu nog steeds) de ambitie om samen een hoger pensioen te bieden dan alleen de AOW.”

Derdepijlerpensioen

“Maar als je geen werknemer (meer) bent, hoe vul je de AOW dan aan? Als zzp’er zet je zelf iets opzij voor je pensioen, als je verstandig bent. Je kunt belastingvrij heel wat geld apart leggen bij een bank of verzekeraar. Je kunt het ook níét doen. Dan krijg je alleen AOW. Misschien kun je rondkomen van het overheidspensioen? Zo nee, dan moet je nog een hele poos doorwerken als zzp’er. Hoe dan ook, als je zelf de AOW aanvult, noemen we dat ‘derdepijlerpensioen’. Zet je niets opzij, dan zou ouderdom zomaar weer armoede kunnen worden. Net zoals vóór 1957. Aan jou de keus, als zelfstandige.”

Pensioenfonds

“Voor werknemers is het anders, zoals gezegd. Dan vul je de AOW aan met de ‘tweede pijler’. Dat is het pensioen dat je bij een pensioenfonds opbouwt via je werkgever. Dat kost wel een dagloon per week en de werkgever stort ook flink bij, maar dan heb je ook wat. Tenminste, als het goed gebeurt. Er zijn soms ook werkgevers die hierop beknibbelen. Vaak hebben hun werknemers dat niet door. Dan werk je nu hard, maar ben je straks slecht af. Met een pensioen dat weinig tot niks voorstelt.”

Mijnpensioenoverzicht.nl.

“Het goede nieuws is dat je dit zelf kunt checken. Hoe? Log in op de website mijnpensioenoverzicht.nl. Daar zie je wat er voor jou als werknemer opgebouwd wordt. Dat is informatie waar je wat aan hebt. Nieuw is dat je per 1 juli dit jaar op je maandelijkse loonstrook simpel kunt nakijken of je werkgever wel pensioen opzij laat leggen voor jouw oude dag. Of dat voor jou genoeg is, dat zal je zelf moeten beoordelen. Maar controleer het. Misschien kom je erachter dat er geen pensioen voor jou opgebouwd wordt als werknemer. Kijk dan ook eens op de website geenpensioen.nl of je werkgever zich toch bij een pensioenfonds had moeten aansluiten.”

Samen sta je sterker

“Denk dus niet zomaar dat het wel goed zit met jouw pensioen. Check het, zeker als je niet onder een cao valt. Is het te weinig? Als je dat nú al weet, kun je nog stappen zetten. Zelf sparen bijvoorbeeld. Of je kunt hier met je collega’s een punt van maken; samen sta je sterker. Of misschien is het tijd om een andere werkgever te zoeken, die wel zorgt voor een fatsoenlijk pensioen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.