Gegevensstandaard Persoonlijke Financiën

0

Het SIVI-bestuur is eind juni akkoord gegaan met het in beheer nemen van de Gegevensstandaard Persoonlijke Financiën (GPF). Deze door de Stichting Financieel Paspoort in 2018 ontwikkelde standaard biedt onder andere uitkomst bij het opstellen van een Financiële APK of een Persoonlijk Financieel Plan.

De Stichting Financieel Paspoort ontwikkelde de GPF met een aantal partners, waaronder Adfiz, VNG, SIVI, DUO en Figlo. De gegevensstandaard biedt de mogelijkheid om per domein te bepalen welke gegevens minimaal noodzakelijk zijn voor een bepaald proces. Hierdoor wordt een consument die om informatie wordt gevraagd, geholpen om de vrager niet meer dan noodzakelijke gegevens ter beschikking te stellen. SIVI creëert een platform om hierover per domein – zoals schuldhulpverlening, financieel advies, aanvragen van toeslagen – afspraken te maken. Hierbij wordt samenwerking gezocht met bestaande initiatieven en werkwijzen.

Verschillende mogelijkheden

De GPF-standaard biedt volgens SIVI onder meer toegevoegde waarde in de context van:

  • vereenvoudigen van de schuldhulpverlening;
  • het laten uitvoeren van een Financiële APK tot het laten opstellen van een Persoonlijk Financieel Plan;
  • het advies dat een consument inwint bij aanschaf van een hypotheek of individuele arbeidsongeschiktheidsverzekering;
  • het advies dat een consument inwint bij life events zoals het aanschaffen van een huis, trouwen, gezinsuitbreiding, overlijden, pensioen.

Automatische verwerking

De standaard GPF zorgt voor herkenning van uitgewisselde gegevens en maakt de geautomatiseerde verwerking hiervan mogelijk. De standaard GPF verbindt en helpt structuur aan te brengen bij persoonlijke financiën. Volgens Peter Mols (foto), directeur SIVI, past de GPF binnen het Personal Data Management dossier van SIVI. “Om deze reden heeft SIVI ook bijgedragen aan de ontwikkeling van een eerste release van de standaard.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.