Geen woorden, maar daden. Tijd voor actie in 2021!

0

“Ik denk dat we wel kunnen concluderen dat we in 2021 voorlopig nog niet van de oververhitte woningmarkt af zijn. Door het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters, de toename van de leencapaciteit en het terugkeren van expats en internationale studenten neemt de verkrapping toe.”

‘Politiek Den Haag lijkt nu eindelijk ook de urgentie op de woningmarkt in te zien’

Auteur: Hans van der Ploeg, directeur van VBO Vereniging van makelaars en taxateurs

Om vooruit te kunnen kijken, moet je eerst stilstaan bij wat is geweest. Want wat een bijzonder jaar hebben we achter de rug. Als ondernemer houd je altijd rekening met verschillende scenario’s voor de toekomst en weet je dat er altijd iets kan gebeuren dat impact heeft op de business. In de vastgoedsector zie je dit vaak al ver van tevoren aankomen, waardoor je voldoende tijd hebt om hierop te anticiperen. Maar wie had er rekening kunnen houden met een pandemie?

Gelukkig lijkt de woningmarkt de crisis goed te doorstaan. Samen hebben we de markt in beweging kunnen houden. Dat komt natuurlijk ook omdat de woningvraag onveranderd groot blijft, het aanbod onverminderd laag en de lage rentestand stabiel. Het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters, de toename van de leencapaciteit en het terugkeren van expats en internationale studenten zorgen straks alleen maar voor verdere verkrapping, met als gevolg een (verdere) stijging van de huizenprijzen. Ik denk dat we wel kunnen concluderen dat we in 2021 voorlopig nog niet van de oververhitte woningmarkt af zijn.

Door de crisis zien we wel wat verschuivingen plaatsvinden in waar mensen willen wonen. De woningvraag lijkt structureel op te schuiven naar (nog) meer grondgebonden en suburbane woonmilieus. Mensen zijn vanwege het digitale werken minder locatiegebonden en hebben steeds meer de behoefte aan groen om zich heen.

Verkiezingen

We kijken natuurlijk ook uit naar de verkiezingen in 2021. Politiek Den Haag lijkt nu eindelijk ook de urgentie op de woningmarkt in te zien en met Prinsjesdag zijn er forse maatregelen aangekondigd voor het komende jaar. Maar waar het coronavirus weinig impact vertoont op de markt, doet het stikstof- en PFAS-probleem dat des te meer. De bouwplannen kunnen alleen doorgaan als daar oplossingen voor komen. Want als het nieuwbouwaanbod daalt, blijft het aantal transacties ook achter en dat heeft een behoorlijke impact op de business.

Maar doemdenken, dat is natuurlijk niets voor mij. Wanneer de regie teruggaat naar het Rijk door een heroprichting van het ministerie van VROM, wordt het in ieder geval een stuk eenvoudiger gemaakt om te bouwen, te bouwen en nog eens te bouwen. En dat is eigenlijk het enige wat we moeten doen. Zo simpel kan het zijn!

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.