Geen PE Examens meer: ‘De deur staat op een kier’

0

Voorzitter Michiel Zoet (rechts op de foto) van de Vereniging Geen PE Examens meer heeft Roald van der Linde, lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD en tevens nieuw lid van de Vaste Commissie Financiën, het onderzoeksrapport ‘Van Keurslijf naar prikkel voor professionalisering van de financieel adviseur’ aangeboden.

Zoet: “Roald van der Linde heeft de taak in de Vaste Commissie Financiën overgenomen van Aukje de Vries. Het was daarom belangrijk om dit gesprek met hem aan te gaan. Hierbij hebben wij het onderzoeksrapport ook bij hem onder de aandacht kunnen brengen. Wij hebben enkele belangrijke onderdelen uit het onderzoeksrapport nog eens extra kunnen benadrukken.”

Vakbekwaamheidsexamens

“Daarbij hebben we vooral aangegeven dat we ons afvragen of de professionaliteit nou echt beter wordt door iedere drie jaar vakbekwaamheidsexamens te doen en dat vaak niet voor één vakbekwaamheidsdiploma, maar voor vele adviseurs vaak meerdere vakbekwaamheidsdiploma’s. Is dit niet op een of andere manier anders in te richten?”, aldus Zoet.

Weinig animo

De vereniging besprak met Van der Linde ook dat er bijna geen leerling/student meer kiest voor de opleiding Bank- en Verzekeringswezen, zowel op mbo- als hbo-niveau. Zoet: “Dat is een zeer slechte ontwikkeling in onze branche. Leerlingen/studenten weten van te voren dat ze een diploma gaan halen waar ze feitelijk niets mee kunnen. Want het behalen van minimaal één of meer Wft-diploma’s is door de vorige minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, uit de opleiding geschrapt. Oorzaak hiervan was dat er geen leerling/student het gewenste Wft-diploma behaalde. Het gevolg is nu dat zij na hun opleiding alsnog deze diploma’s moeten behalen en dat ze weten dat ze dat iedere drie jaar weer moeten doen. Er is dus totaal geen aansluiting meer met de branche. Geen leerling/student ziet dat zitten, waardoor de opleiding zowel op mbo als op hbo-niveau bijna nergens meer wordt gegeven vanwege te weinig animo.”

Voorstel

Zoet: “Ons is verzocht om met een voorstel te komen hoe wij denken het vakbekwaamheidsniveau op peil te kunnen houden c.q. te kunnen waarborgen zonder dat daarvoor iedere drie jaar examens afgelegd moeten worden. En hoe ervoor gezorgd kan worden dat er weer gekozen wordt voor de opleidingen Bank- en Verzekeringswezen. Dat is een hele uitdaging voor ons, maar wij hebben zo onze gedachten hierover en plannen hebben wij gereed liggen.  De deur staat op een kier nu moeten wij doorpakken en wel met z’n allen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.