Lindenhaeghe waarschuwt grote daling (-41%) aantal afgelegde PE-examens

1

Volgens Lindenhaeghe moet de branche gezamenlijk actie ondernemen om een einde te maken aan de grote daling (41% minder) van het aantal afgelegde PE-examens.

Edwin Deijs (foto), commercieel directeur bij Lindenhaeghe: “Het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening CDFD heeft de landelijke statistieken van de Wft- en PE-examens gepubliceerd. Wij hebben deze cijfers geanalyseerd en komen tot een zorgwekkende conclusie. Er is een forse daling in het aantal PE-examens zichtbaar in vergelijking met dezelfde periode van de vorige PE-cyclus, terwijl dat ook nog eens een periode was waarin door corona examenlocaties soms gesloten waren en examens sowieso uitgesteld werden. Het is dan ook hoog tijd om gezamenlijk in actie te komen.

Ruim 41% minder examenafnames

Gedurende de periode van 1 april t/m 30 september 2023 zijn er slechts 2.522 PE-examens afgenomen, ten opzichte van 4.303 PE-examens gedurende dezelfde maanden van de vorige PE-periode. Een afname van ruim 41%. Deijs: “Bij de helft van de PE-modules vallen de slagingspercentages ook nog eens lager uit. Doordat het CDFD geen onderscheid maakt tussen kandidaten die het examen voor de eerste keer maken en kandidaten die een herkansing doen, betekent dit dat er in diverse gevallen sprake is van meerdere examenpogingen per kandidaat. Het daadwerkelijke aantal adviseurs dat hun benodigde PE-certificaten heeft behaald ligt daarmee dus zelfs nóg lager.”

Schaarste aan examenplekken

In het derde jaar van elke PE-cyclus worden altijd de meeste examens afgenomen. In de periode van 1 april 2021 t/m 31 maart 2022 waren dit er 74.449 ten opzichte van 13.504 in het eerste PE-jaar en 23.763 in het tweede jaar. Als de geconstateerde daling in het aantal PE-examenafnames doorzet, betekent dit dat er minimaal zo’n 10.000 PE-examens extra moeten worden afgenomen gedurende het laatste PE-jaar van deze cyclus. Deijs: “Ook wanneer wij er als opleider alles aan doen om onze kandidaten tijdens het laatste PE-jaar zo goed mogelijk te faciliteren in hun examenafnames, is er sprake van schaarste in het aantal beschikbare trainings- en examenplekken. Laat staan wanneer er zo’n enorme piek aan examens bij komt. Voor kandidaten gaat dit gepaard met de nodige stress, extra reistijd en onkosten.”

Sector staat voor grote uitdaging

Opvallend bij deze daling is dat in 2020 de examenlocaties enkele weken gesloten waren in verband met geldende coronamaatregelen, terwijl er nu geen aantoonbare reden bestaat. Deijs: “Daarom is het noodzakelijk om als sector gelijk in beweging te komen. Als kandidaten hun adviesbevoegdheid kwijtraken, worden de organisaties direct geraakt. We roepen organisaties daarom op om onderdeel te zijn van de oplossing, in plaats van bij te dragen aan het probleem. Borg dat je grip hebt op de vakbekwaamheidseisen van je medewerkers en inzicht hebt in welke PE-examens er nog afgelegd moeten worden. Faciliteer je medewerkers vervolgens met studiemateriaal waarmee zij in één keer kunnen slagen en reserveer voor je incompany direct je trainings- of examenmoment.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.