Fors minder ondernemingspensioenfondsen

0

De consolidatieslag in de pensioensector is nog niet voorbij. Waren er in 1997 nog 1.060 pensioenfondsen, tien jaar later was dat aantal gedaald naar 713. Anno 2017 zijn er nog maar 268 fondsen over. De daling doet zich voornamelijk voor bij de ondernemingspensioenfondsen.

Van de 605 ondernemingspensioenfondsen die eind 2007 bestonden zijn er per 30 juni 2017 nog 192 over. Een daling van zo’n 70%. Het aantal bedrijfstakpensioenfondsen is in deze periode teruggelopen van 96 eind 2007 naar 59 nu. Een daling van ongeveer 40%. In beide gevallen vindt de afname redelijk gelijkmatig plaats, blijkt uit cijfers van DNB.

Naar verwachting zal de concentratie van de pensioensector doorgaan: 45 pensioenfondsen hebben een besluit tot liquidatie genomen en dat bij DNB gemeld. Op basis van een aantal financiële en niet-financiële indicatoren van kwetsbaarheid heeft DNB dit jaar een groep van 22 pensioenfondsen geïdentificeerd als verhoogd kwetsbaar.

Algemene pensioenfondsen

Met name verzekeraars, bedrijfstakpensioenfondsen en algemene pensioenfondsen hebben in 2016-2017 aanspraken overgenomen van verdwijnende pensioenfondsen. In de jaren daarvoor – toen er nog geen algemene pensioenfondsen bestonden – vonden waardeoverdrachten door liquiderende en fuserende pensioenfondsen vooral plaats naar verzekeraars en bedrijfstakpensioenfondsen.

Cijfers van DNB laten zien dat het aandeel van algemene pensioenfondsen duidelijk toeneemt. “Hierbij valt op dat tot nu toe vrijwel alle overdrachten naar ‘single-client’ kringen gaan. Ondernemingspensioenfondsen en premiepensioeninstellingen ontvangen maar een klein deel van de overdrachten van pensioenfondsen”, aldus DNB.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.