FNV: AOW omhoog bij pensioenkorting

0

Mocht het zover komen dat pensioenfondsen moeten korten op de uitkeringen, dan wil vakbond FNV dat het kabinet de AOW-uitkeringen omhoog laat gaan. Hierdoor kan de koopkracht van huidige en toekomstige gepensioneerden volgens de vakbond op peil gehouden worden.

De FNV vindt korten op de pensioenen overigens niet nodig en noemt de speculaties hierover in de media voorbarig. Tuur Elzinga, vicevoorzitter FNV: “Na de zomer beginnen de gesprekken met het kabinet over de uitwerking van het akkoord pas. Er moet eerst meer duidelijkheid komen over de rekenregels en het toetsingskader voor het nieuwe stelsel. Maar zolang onder het huidige toetsingskader nog kortingen dreigen, vind ik dat het kabinet de verantwoordelijkheid heeft om de koopkracht van gepensioneerden op peil te houden. Verhogen van de AOW-uitkering is dan een goede oplossing.”

Overheid krijgt geld toe

Een verhoging van de AOW is volgens de FNV ook gunstig voor de pensioenfondsen, omdat het aandeel van de AOW in de oudedagsvoorziening stijgt. “En de overheid kan het geld voor de AOW-verhoging nu eigenlijk gratis krijgen door de lage rente. Sterker nog, de overheid krijgt geld toe nu de rente negatief is.”

Tegenstanders AOW-verhoging

MKB-Nederland en VNO-NCW zien niets in het voorstel van de FNV om de AOW ter verhogen om daarmee de koopkracht van gepensioneerden op peil te houden. Volgens de ondernemersorganisaties moeten de verlagingen van de pensioenen bij sommige pensioenfondsen niet met algemene maatregelen worden gecompenseerd. “De AOW wordt jaarlijks al aangepast, en voor gepensioneerden met een laag pensioeninkomen blijft op deze wijze de koopkracht al voor een groot deel op peil”, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. “Extra aanpassingen van de AOW zijn niet verstandig en zeer generiek. Terwijl de situatie van gepensioneerden en pensioenfondsen juist heel divers is.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.