Financieel advies verschuift meer en meer naar online

0

Banken zijn van plan om klanten steeds meer online financieel advies te geven, via apps of een geheel geautomatiseerde site. Zo komt SNS Bank volgend jaar met een nieuwe app die particuliere klanten inzicht geeft in hun budget. Die informatie werd naar buiten gebracht tijdens de bijeenkomst Emerce eFinancials.

Formulemanager Peter Eikelboom van SNS Bank demonstreerde de app voor in elk geval Windows Phone, iOS en Android (BlackBerry is nog een vraagteken). De bank en haar partners hebben momenteel wel een app, maar die biedt eigenlijk dezelfde functionaliteit als andere bankenapps. De mobiele financiële afstandbediening kan wat SNS Bank betreft verder worden uitgebouwd. “Niet omdat we meer bankfilialen willen sluiten,” benadrukte Eikelboom. “We openen juist veel kleinere vestigingen. We zien het louter als extra dienstverlening.”

Aegon-dochter Knab wil zijn klanten ook vergaand adviseren en doet dat via een financieel dashboard, dat een totaaloverzicht van het vermogen, inkomen en pensioen biedt, ook van geld dat bij andere banken staat. De klant zal mogelijk zelf een deel van de gegevens moeten invoeren, aangezien aggregatie van financiële gegevens in Nederland – in tegenstelling tot een land als Denemarken – nog niet mogelijk is.

“Juist zij die het hardst advies nodig hebben, hebben er het minst voor over”, zegt Oskar Barendse, manager Financiële Planning bij Knab. “Integrale klantbediening is daarom essentieel. Wij gaan daar ver in, want wij koppelen klanten aan externe adviseurs die ons niet hoeven te betalen. Er is zelfs geen kickback.”

Omdat Knab zich richt op wat meer vermogende klanten, hoopt de bank er indirect (via beleggingsproducten) toch aan te kunnen verdienen.

Bron: Emerce

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.