Fatale woningbranden in 2021 eisen 31 slachtoffers

0

In het eerste kwartaal van dit jaar hebben er negen fatale woningbranden in ons land plaatsgevonden, waarbij tien dodelijke slachtoffers waren te betreuren. En in 2021 hebben er 27 branden in woningen gewoed met in totaal 31 slachtoffers.

De cijfers zijn te vinden in het dashboard Fatale Woningbranden dat de vakgroep Brandweerzorg van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (het voormalige IFV) ieder kwartaal opstelt.

Menselijk handelen

Het grootste deel van de fatale woningbranden wordt veroorzaakt door menselijke fouten (10). In negen gevallen is de brandoorzaak niet bekend en bij zes branden bleek technische apparatuur de vermoedelijke oorzaak. Opvallend is verder dat meer dan de helft van de branden in de woonkamer (15) begint, gevolgd door de slaapkamer (5). En tot slot valt op dat 19 van de 27 fatale woningbranden in huurwoningen plaatsvindt.

Geen rookmelders

In maar liefst 10 van de 27 gevallen waren er geen rookmelders in de woning aanwezig. Beleidsadviseur Marieke Beugel noemt het dan ook “een goede zaak” dat er vanaf 1 juli een rookmeldersplicht in Nederland wordt ingevoerd. “Zeker als uit het dashboard ook nog eens blijkt dat 18 woningbranden in 2021 bij alleenstaanden hebben plaatsgevonden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.