Aantal woningbranden stijgt fors

0

In 2022 waren er 7.700 woningbranden in ons land, een toename van zo’n 10% ten opzichte van 2021. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) van de brandweer.

Nergens in Nederland steeg het aantal woningbranden zo hard als in Friesland. Het aantal branden nam hier vorig jaar met een derde (33,2%) toe ten opzichte van 2021. Ook in Zeeland (+29,3%) en Flevoland (+26%) had de brandweer het veel drukke. Overijssel was de enige provincie waar het aantal woningbranden vorig jaar juist daalde (-3,7%). “Dat betekent overigens niet dat we verwachten dat daar nu ook meteen de premie voor de inboedel en opstalverzekering zullen dalen. Natuurlijk is de kans op brand wel een factor die mede de premie bepaalt. Maar de kosten van herstel en andere kansen op schade, dan kun je denken aan bijvoorbeeld waterschade, spelen ook een rol. Het is een combinatie van meerdere factoren”, zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Meeste branden in koudste maanden

Januari, februari, maart, april, november en december waren in 2022 de koudste maanden van het jaar. Dit zijn ook de maanden waar de meeste woningbranden werden gemeld: 4.525. Dit zijn ruim 40% meer branden dan tijdens de warmere maanden mei tot en met oktober. “Het zou kunnen zijn dat mensen meer zijn gaan bijstoken met houtkachels, vanwege de gestegen energiekosten. Maar dan moet de schoorsteen wel goed in orde zijn. Verzekeraars kunnen anders moeilijk gaan doen met het vergoeden van de schade bij een schoorsteenbrand”, aldus Ypma.

Flevoland

Gemiddeld waren er vorig jaar zo’n 9,6 meldingen van woningbranden per 10.000 huizen in Nederland, al zijn er grote verschillen per regio. In Flevoland lopen inwoners het grootste risico op een brand in huis. Hier werden vorig jaar 12,5 branden gemeld per 10.000 woningen. Ook in Friesland (12,3) en Groningen (11,6) gaat het vaak mis. De ‘veiligste provincies’, met naar verhouding de minste woningbranden, zijn Overijssel (7,6), Noord-Holland (8,8), en Utrecht (9,2). Ypma: “Verzekeraars kijken ook naar deze regionale verschillen en stemmen de premie hierop af. Dat kan zelfs zo fijnmazig dat er verschillen ontstaan tussen twee verschillende postcodes in dezelfde wijk.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.