Eerste waardedaling beleggingen huishoudens in jaar tijd

0

Nederlandse huishoudens leden in het derde kwartaal van 2023 verlies op hun beleggingen. In totaal daalde de waarde van de beleggingsportefeuille met zo’n 3,6 miljard euro (-2,1%) ten opzichte van een kwartaal eerder, tot 162,4 miljard euro.

Daarmee komt volgens DNB een einde aan een periode van drie opeenvolgende kwartalen van waardestijging. Een jaar geleden, aan het einde van het derde kwartaal van 2022, waren de beleggingen van Nederlandse huishoudens 152,1 miljard euro waard. Sindsdien steeg de waarde van het bezit ieder kwartaal op rij, tot het afgelopen kwartaal. De waarde van de beleggingsportefeuille nam in het derde kwartaal van dit jaar af door koersverliezen. Tegelijkertijd kochten Nederlandse huishoudens voor netto 622 miljoen euro aan beleggingen bij. Zonder deze aankopen was de waardedaling nog groter geweest.

Beursgenoteerde aandelen

In procenten leden Nederlandse huishoudens met name verlies op hun beursgenoteerde aandelen. De waarde van het aandelenbezit nam af met 2,7% (kwartaal-op-kwartaal) tot 55,6 miljard euro. Deze afname werd deels gecompenseerd doordat huishoudens in het derde kwartaal voor 529 miljoen aan aandelen bijkochten. De AEX-index verloor in dezelfde periode namelijk 5,8% van zijn waarde en de wereldwijde aandelenindex MSCI World nam in euro’s af met 2,9%.

Beleggingsfondsen

De waarde van posities in beleggingsfondsen nam ten opzichte van vorig kwartaal af met 2,1%, tot 101 miljard euro. Bijna twee derde (62,2%) van het belegd vermogen van Nederlandse huishoudens bestaat uit posities in beleggingsfondsen, voornamelijk in aandelenfondsen.

Obligaties

In tegenstelling tot de beursgenoteerde aandelen en de posities in beleggingsfondsen steeg de waarde van het obligatiebezit opnieuw. Aan het eind van het derde kwartaal van 2023 hadden Nederlandse huishoudens voor 5,8 miljard euro aan obligaties in hun beleggingsportefeuille, een stijging met 3,3% ten opzichte van drie maanden eerder. Door de gestegen rente nam de marktwaarde van het bestaande obligatiebezit af, maar dit werd ruimschoots gecompenseerd doordat Nederlandse huishoudens tegelijkertijd voor 366 miljoen euro aan nieuwe obligaties aankochten. Een mogelijke verklaring hiervoor is eveneens de gestegen rente, waardoor het rendement voor beleggers bij aankoop van nieuwe obligaties juist toeneemt. De waarde van het obligatiebezit van Nederlandse huishoudens zit al langer in de lift: sinds de start van 2022 nam dit ieder kwartaal toe. De laatste keer dat huishoudens voor minstens € 6 miljard aan obligaties bezaten, was eind 2017.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.