Een op de drie betreurt te weinig gespaard te hebben

0

Ruim een derde (35%) van de Nederlanders heeft, met de kennis van nu, (enige) spijt dat het de afgelopen jaren niet meer geld achter de hand heeft gehouden om op terug te vallen bij onverwachte gebeurtenissen. Bij jongeren tot en met 34 jaar zegt meer dan de helft (56%) liever meer te hebben gespaard om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden.

Als werkloosheid en faillissementen volgend jaar oplopen, denkt 22% van de Nederlanders die nu nog een baan of eigen zaak heeft daar financieel slecht op voorbereid te zijn. Slechts een derde vindt dat het goed of heel goed is voorbereid op werkloosheid of faillissement als gevolg van de coronacrisis.

Online tool

Dit zijn enkele conclusies uit een enquête onder 1018 Nederlanders in opdracht van platform Wijzer in geldzaken. Om mensen financieel beter voor te bereiden op het nieuwe jaar stelt Wijzer in geldzaken vanaf vandaag de online tool ‘Wat betekent dit voor mij 2021’ beschikbaar. Hiermee krijgt men snel inzicht in de belangrijkste wijzigingen voor zijn of haar persoonlijke financiële situatie.

Goede voornemens

Het aantal Nederlanders dat het belangrijk vindt om financieel goede voornemens te hebben, ligt dit jaar met 65% iets hoger dan twee jaar geleden, toen 55% dit belangrijk vond. Ook leggen meer mensen geld opzij (83%) dan twee jaar geleden (78%). Toch heeft nog steeds een substantieel deel van de Nederlanders niet genoeg gespaard om 2000 euro op te kunnen brengen als ze volgende maand te maken krijgen met onverwachte kosten. Dit percentage schommelt al enkele jaren rond de 30%. Olaf Simonse, hoofd van Wijzer in geldzaken: “Al jaren weten we dat een deel van de Nederlanders geen potje heeft voor noodgevallen, maar tot voor kort zag men minder de urgentie hiervan in. Helaas wordt door de coronacrisis voor meer mensen duidelijk wat het belang is van een financiële buffer. Vooral bij jongeren lijkt dit besef neergedaald.”

Afschaffen overdrachtsbelasting

Als mensen zich voornemen in het nieuwe jaar met hun financiën aan de slag te gaan, dan zijn de meest genoemde goede voornemens: sparen voor een buffer (43%) en minder onnodige uitgaven (37%). Maar naast (be)sparen kunnen ook veranderingen in wet- en regelgeving van invloed zijn op de portemonnee. Toch zijn veel mensen nog niet bekend met de belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2021. Zo zegt 41% niet te weten dat de overheid het kopen van een huis voor jongeren betaalbaarder wil maken door voor deze groep eenmalig de overdrachtsbelasting af te schaffen. Ook onder de jongeren zelf blijkt een derde (34%) hier niet van op de hoogte. Maar een klein deel van de jongeren (15%) weet wat de regels precies inhouden.

Geen vermogensbelasting

De veranderingen in de vermogensbelasting zijn evenmin breed bekend. Zo weet 36% niet dat de vrijstelling omhoog gaat. Simonse: “Dit betekent dat je over een vermogen tot 50.000 euro (en 100.000 mét partner) vanaf 1 januari geen belasting meer betaalt. Die grens was 30.846 (en 61.962 mét partner). 32% heeft wel gehoord over de veranderingen, maar weet slechts ongeveer wat ze inhouden. Via de online tool kan iedereen berekenen hoeveel belasting hij/zij al dan niet moet betalen over het vermogen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.