‘Economisch perspectief voor een grondige renovatie van de woningmarkt’

0

“De Nederlandse woningmarkt is slecht toegankelijk, creëert vermogensongelijkheid en is grillig. Dat laatste is schadelijk voor onze economie. Bovendien is het huidige woonbeleid duur. Een grondige renovatie van het woonbeleid biedt een structurele oplossing.”

Dat stellen economen van ABN Amro, ING en Rabobank en een aantal prominente deskundigen, onder wie de hoogleraren Peter Boelhouwer (TU Delft), Bas Jacobs (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Arnoud Boot (Universiteit van Amsterdam), in een gezamenlijk rapport.

Acute problemen

“De afgelopen jaren heeft het beleid op de woningmarkt zich onder grote maatschappelijke druk gericht op de acute problemen zoals de slechte toegankelijkheid voor starters. Begrijpelijk weliswaar, maar op de langere termijn werkt het vaak averechts. Zo leidde het verbeteren van de positie van starters op de koopwoningmarkt, via ruimere kredietvoorwaarden, tot een toevloed van geld en dus tot verdere prijsstijgingen. Op langere termijn verslechteren de ruimere kredietvoorwaarden zo juist de toegankelijkheid voor koopstarters”, schrijven de opstellers.

Langetermijnblik

Ook de recent aangekondigde regulering van ‘middenhuurwoningen’ is niet zonder risico, vinden ze. “Hoewel dit op korte termijn de betaalbaarheid van wonen voor een groep huurders in de vrije sector verbetert, lost dit het structurele tekort aan betaalbare huurwoningen niet op. En hetzelfde geldt voor de inzet van het kabinet op de bouw van tijdelijke woningen. Voor een structurele oplossing is er een langetermijnblik nodig, met oog voor de samenhang van de knelpunten op de woningmarkt. Zo maken de snelle prijsstijgingen de woningmarkt niet alleen minder toegankelijk, maar verslechteren ook andere belangrijke knelpunten. Zien woningeigenaren hun vermogen rap toenemen terwijl dat van huurders achterblijft, waardoor er meer vermogensongelijkheid ontstaat. Daarnaast vergroten ze de grilligheid van de huizenprijzen. En zodra een huizenprijsstijging omslaat in een daling, heeft dit negatieve gevolgen voor de hele economie: Nederlandse huishoudens lossen hun hypotheek dan sneller af om te voorkomen dat deze boven de waarde van hun woning uitkomt. Zo blijft er minder geld over voor consumptieve bestedingen en wordt de hele economie meegetrokken in een laagconjunctuur.”

“Pakket aan maatregelen

“Er zijn in Nederland door de jaren heen een aantal waardevolle voorstellen voor structurele hervorming van de woningmarkt gedaan die op onderzoek gebaseerd waren. Hierdoor geïnspireerd en na een uitgebreide raadpleging van een brede groep deskundigen doen wij suggesties voor een samenhangend en evenwichtig pakket aan maatregelen. Ons pakket heeft betrekking op het belastingstelsel, de nieuwbouwontwikkeling, woningfinanciering en de huursector – en alleen in samenhang leiden ze tot het gewenste resultaat.”

Lees hier het hele rapport en het door de opstellers voorgestelde pakket aan maatregelen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.