Economen ABN Amro stellen verwachtingen fors bij

0

Door de afgenomen interesse van beleggers voor woningverhuur, de matige vooruitzichten voor de economische groei en de recente scherpe huizenprijsdalingen, stellen de economen van ABN Amro de eerder afgeven raming voor 2023 naar beneden bij van -2,5% naar -6%.

De economen spreken in de nieuwe Woningmarktmonitor de verwachting uit dat de huizenprijzen in 2024 dalen met 4%, vooral door het zogenaamde overloopeffect, maar de belangrijkste prijsaanpassing vindt dus al dit jaar plaats. Ook de ramingen voor het aantal woningtransacties zijn naar beneden bijgesteld, van -1% naar -5% in 2023. “Dit omdat kopers de kat uit de boom kijken bij dalende huizenprijzen. Volgend jaar, als het gemiddelde prijspeil op een lager niveau staat, dan zal de interesse voor koopwoningen weer groeien. Naar onze verwachting zullen de woningaankopen in 2024 stijgen met 2,5%. De toename is bescheiden, omdat deze wordt beperkt door het geringe aantal nieuwbouwwoningen dat wordt opgeleverd.”

Doorstroming stokt

Bij een gebrek aan nieuwbouw zal de doorstroming stokken en het aantal transacties laag blijven, zo verwachten de economen. Het tekort legt daarentegen wel een fundament onder het woningprijspeil, waardoor nog meer huishoudens moeite krijgen om hun woonwensen te vervullen. In de Woningmarktmonitor schrijven zij: “Gebrek aan nieuwbouw zal in toenemende mate een belemmering vormen voor de doorstroming op de woningmarkt. Nieuwbouw is namelijk een belangrijke eerste schakel in de verhuisketen. In 2020 lieten huishoudens die doorstroomden naar een nieuwe woning, 60.000 bestaande woningen achter. Daarvan kwam twee derde vrij voor nieuwe bewoners.”

“Ook reeds gestarte nieuwbouwprojecten beginnen vertraging op te lopen. De 70%-voorverkoopgrens blijft steeds vaker buiten bereik. Kopers haken af, omdat zij bij de hogere hypotheekrentes minder kunnen lenen, hogere kosten hebben gedurende de bouw, twijfels hebben over de verkoop van hun huidige woning, of het door de dreiging van een prijsdaling geen goed moment meer vinden voor woningaanschaf. Als de 70%-verkoopgrens niet wordt gehaald, moeten projectontwikkelaars hun plannen herzien. Dat vergt extra tijd, want opnieuw moet er dan binnen strakke kaders een lastige puzzel worden gelegd.”

Voor meer doelgroepen bouwen

Meer dan de helft van de in 2018, 2019 en 2020 opgeleverde woningen wordt bewoond door huishoudens uit de hogere inkomensklassen. De bouwopgave van het Rijk stelt echter dat een derde van het totaal aantal gerealiseerde woningen uit seniorenwoningen dient te bestaan en twee derde moet betaalbaar zijn. Dat moet een einde maken aan de huidige trend waarbij er vooral woningen voor hogere inkomensgroepen worden gebouwd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.