Duurzaamheid in de financiële sector: het bewustzijn is er, maar concrete acties blijven uit

0

De financiële sector is zich wel bewust van het belang van duurzaamheid, maar concrete acties blijven uit, concluderen Cognizant en Oxford Economics na onderzoek.

Volgens de onderzoekers speelt de financiële sector een cruciale rol in de groene transitie. Saket Gulati, Head of Financial Services Benelux bij Cognizant: “Financiële bedrijven hebben namelijk de unieke mogelijkheid om hun klanten, zowel particulieren als bedrijven, te beïnvloeden. Dit kan bijvoorbeeld via criteria en voorwaarden die ze hanteren voor leningen en investeringen, waardoor de sector een aanzienlijke bijdrage kan leveren aan een duurzamere toekomst. En dat is hard nodig. Het goede nieuws is dat de financiële sector zich steeds vaker bewust is van deze centrale rol en de noodzaak om de net zero duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Sterker nog, maar liefst 67% van de financiële bedrijven verwacht positieve financiële resultaten tegen 2025 door de huidige duurzaamheidsactiviteiten.”

Tekortschieten

Uit hetzelfde onderzoek blijkt echter dat de activiteiten van de sector op het gebied van duurzaamheid tekortschieten. Ook onderzoek van de ECB bevestigt dat de overgrote meerderheid van de grote banken in Europa er niet in slaagt om voldoende te vergroenen. Hoewel investeringen in de sector toenemen, worden de maatregelen die écht impact maken vooralsnog als doelstelling voor de toekomst gezien. Het bewustzijn is er, maar de concrete acties blijven uit. Saket Gulati geeft drie aanbevelingen voor financiële bedrijven om nú impact te maken en direct bij te dragen aan een duurzame toekomst.

  1. Maak optimaal gebruik van beschikbare data en technologie
  2. Heroverweeg duurzaamheidsbeheer, -cultuur en -vaardigheden
  3. Pak de gefinancierde uitstoot aan

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.