Met het Manifest Duurzaam Schadeherstel willen Schoonmakend Nederland, Stichting Nederlands Instituut Van Register Experts (NIVRE) en het Verbond van Verzekeraars bewerkstelligen dat duurzaam herstel eind 2024 de norm is bij het afhandelen van schade, in plaats van vervangen.
De ondertekening van het manifest met uitgangspunten voor toekomstig schadeherstel vond vorige week plaats tijdens de Schademiddag 2023 van het Verbond van Verzekeraars. De ondertekenaars roepen ook andere partijen in de schadeketen op om zich aan te sluiten.
In het manifest staat geschreven dat duurzaamheid een verantwoordelijkheid is van de hele keten. Volgens de initiatiefnemers hebben de overstromingen in Limburg de urgentie zichtbaar gemaakt om duurzaam schadeherstel tot norm te verheffen. Daaronder valt ook het hergebruik van onherstelbare spullen na een schade.
Klaas Brand, voorzitter van het NIVRE, stelt dat de schade-expert bij de schadeloosstelling straks niet meer alleen naar de financiële impact van een schade moet kijken, maar veel nadrukkelijker ook naar de duurzaamheidsimpact van het herstel. “Dat betekent overigens dat experts de hoogte van een schade straks misschien niet meer in euro’s uitdrukken, maar in CO2-uitstoot of in andere factoren met betrekking tot ‘maatschappelijk verantwoord’ handelen, zoals de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het herstelproces.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.