Drempels vertragen technologische innovatie

0

DNB versterkt de kennis van haar toezichtmedewerkers op het gebied van technologische innovatie. Daarmee wordt een van de drie barrières geslecht, die volgens Rabobank, ING Nederland, Holland FinTech en adviesbureau Roland Berger een bloeiende FinTech-sector in de weg staan.

Uit een gezamenlijke studie (Holland FinTech, barriers to innovation) van deze partijen heeft Nederland een goede digitale infrastructuur, een financieel aantrekkelijk vestigingsklimaat en zijn de salarissen en kantoren betaalbaar. Toch staan drie barrières een bloeiende FinTech-sector (financial technology) in de weg: verouderde regelgeving, onvoldoende kennis bij toezichthouders en gebrekkige samenwerking tussen startups, gevestigde partijen en de overheid.

Regulering en juridische kaders
De eerste hindernis wordt gevormd door regulering en juridische kaders. Deze zijn opgesteld voor de traditionele financiële sector en zijn daardoor niet eenduidig over FinTech-toepassingen, zoals crowdfunding, blockchain-technologie of de omgang met informatie over betaalstromen. Tegelijkertijd gelden voor FinTech vaak wel dezelfde eisen als voor de traditionele instellingen. De regelgeving in Nederland behoort volgens de studie ook nog eens tot de strengste in de EU, wat de innovatie bij zowel de bestaande als nieuwe financiële dienstverleners remt.

Toezichthouders
De toezichthouders vormen de tweede hindernis. Volgens de studie oordelen de Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten soms verschillend over hetzelfde FinTech-bedrijf, omdat de benodigde kennis verspreid aanwezig is. Ook blijkt uit de studie dat de richtlijnen voor het omgaan met nieuwe technologie onvoldoende zijn ontwikkeld. De AFM heeft hiervoor inmiddels een FinTech-desk ingericht.

Ook DNB past intern het beleid aan. De toezichthouder zal onder andere in samenwerking met de AFM een innovatiecentrum inrichten waar innovatieve marktpartijen met vragen over regelgeving en beleid terecht kunnen. Dit moet naar verwachting extra ondersteuning opleveren voor met name de kleine spelers, wat markttoetreding door innovatieve partijen kan stimuleren. De AFM heeft al de nodige ervaring op dit terrein opgedaan met de eerder opgerichte ‘Innovation room’, dat een vergelijkbare doelstelling heeft.

Samen het wiel uitvinden
Tot slot ontbreekt het volgens de onderzoekers aan samenwerking waardoor iedereen momenteel vooral op zichzelf is gericht. Volgens de studie is de snelheid en kwaliteit van innovatie juist gebaat bij startups die onderling samenwerken én grote partijen die zich openstellen voor nieuwe invloeden. De huidige systemen en processen van banken en andere financiële instellingen zijn nu niet ingericht op het samenwerken met FinTech-startups.

Drastische veranderingen
Volgens de studie zal FinTech de financiële sector de komende jaren drastisch veranderen. Digitale technologieën maken het mogelijk op andere manieren geld te lenen, over te maken of te investeren. Onderzoekers spraken voor de studie Holland FinTech, barriers to innovation met achttien FinTech-experts en vijftien experts op het gebied van regelgeving. Ook hielden ze een enquête onder startups, investeerders, innovatiemanagers bij banken en andere innovatie-experts.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.