Doorbeleggen in de uitkerende fase met VRY van Fintessa

1

Onder de naam VRY van Fintessa biedt de gelijknamige vermogensbeheerder uit Baarn sinds 2019 lijfrenteproducten aan. “Daarmee bieden wij de onafhankelijke financieel adviseur een alternatief voor de producten van banken en verzekeraars”, zegt Joop van de Groep, teammanager vermogensbeheer bij Fintessa.

“Een variabel pensioeninkomen is in Nederland nog niet echt ingeburgerd.”

Fintessa is een grote naam in de wereld van vermogensbeheer. Dat de zelfstandige vermogensbeheerder uit Baarn ook lijfrenteproducten aanbiedt onder de naam VRY van Fintessa, is minder bekend. Met VRY LijfrenteBeleggen kan men bijvoorbeeld doorbeleggen in de uitkerende fase.

De naam Fintessa is een speelse samenvoeging van het woord ‘financieel’ en het Italiaanse woord ‘certezza’, dat betrouwbaar betekent. Mensen kunnen bij Fintessa terecht voor vermogensbeheer en sinds 2019 dus ook voor lijfrentebeleggen. Met VRY van Fintessa kiest men voor de kracht van onafhankelijkheid, zegt Van de Groep. “VRY biedt het gemak van online-oplossingen met een maatwerkservice. In onze beleggingsaanpak zijn we onafhankelijk. Wij beleggen namelijk niet in huisfondsen of andere (eigen) producten, maar zijn vrij in onze keuzes. Dit geeft ons de ruimte om de beste beleggingsmogelijkheden te selecteren voor mensen die meer rendement zoeken dan een gewone spaarrekening.”

Jarenlange ervaring

De beleggingsoplossing VRY van Fintessa is ontstaan vanuit de wens om de jarenlange ervaring van Fintessa Vermogensbeheer makkelijk toegankelijk te maken voor een breed publiek. Fintessa Vermogensbeheer is een van de grotere zelfstandige vermogensbeheerders in Nederland en sinds 2008 actief als persoonlijk maatwerk vermogensbeheerder voor met name particulieren en (ex-)ondernemers die in de bv vermogen opbouwen of hebben opgebouwd.

Nieuw regime producten

VRY van Fintessa is altijd nieuw regime. In 2019 is het eerste product VRY LijfrenteBeleggen gelanceerd. Een alternatief voor mensen van wie de lijfrente vrijvalt en die dat niet direct nodig hebben voor levensonderhoud. Van de Groep: “De gelijkmatigheid die de wet bij een pensioenuitkering voorschrijft vertaalt zich bij een renteproduct in een vast uit te keren maandelijks bedrag. Bij ons product LijfrenteBeleggen is die gelijkmatigheid het aantal participaties, waarvan de waarde maandelijks fluctueert. Dat kan mooie resultaten opleveren, maar een variabel inkomen is wel iets om rekening mee te houden.”

LijfrenteBeleggen

Bij LijfrenteBeleggen van VRY blijft de klant met een lijfrente doorbeleggen in de uitkerende fase, terwijl hij ook periodiek (maand, kwartaal of jaar) een lijfrente-uitkering ontvangt. De risico’s worden in deze fase door de vermogensbeheerder beheersbaar gehouden, door volgens het lifecycle-principe het kapitaal defensiever te beleggen als de uitkeringseinddatum in zicht komt.

Van de Groep: “Er zijn maar weinig aanbieders in de markt die de combinatie van uitkeren en doorbeleggen in één product aanbieden. Een variabel pensioeninkomen is in Nederland ook nog niet echt ingeburgerd. De grootste groep mensen heeft hier een werkgever-werknemer-relatie. Die zijn gewend aan een vast inkomen tijdens het werkzame leven en dankzij de pensioenopbouw via de werkgever ook daarna. Ondernemers en zzp’ers zijn echter altijd al gewend geweest aan een variabel inkomen, dus die kijken ook niet op van een fluctuerend pensioeninkomen. Voor die doelgroep is VRY LijfrenteBeleggen op het lijf geschreven.”

VRY neemt bij dit product de volledige financiële afhandeling van de uitkering en belastingafdracht uit handen én geeft daarmee vrijheid en dat is dus ook meteen de betekenis van de naam. Deelname kan vanaf 75.000 euro. Het product is geschikt voor zowel particulieren als ondernemers.

PensioenBeleggen

Vorig jaar heeft VRY het aanbod uitgebreid met een oplossing voor mensen die lijfrentevermogen opbouwen om later een aanvulling op hun pensioen te ontvangen en een oplossing voor mensen die vermogen opbouwen met een ander doel. Bij PensioenBeleggen van VRY bouwt de klant vermogen op voor een aanvulling op het pensioen. De overdracht van een lijfrentekapitaal dat de klant al elders heeft opgebouwd (waardeoverdracht is minimaal 50.000 euro) vormt de basis. Vervolgens kunnen aanvullende bedragen ingelegd worden. Die bedragen zijn afhankelijk van de persoonlijke klantsituatie fiscaal aftrekbaar. Ook bij dit product houdt de vermogensbeheerder de risico’s beheersbaar door het kapitaal defensiever te beleggen naarmate de uitkeringsdatum in zicht komt.

Maandelijks vindt een herbalancering plaats van de VRY-beleggingsportefeuille. Na overlijden komt de restantwaarde van de effectenportefeuille toe aan de erfgenamen, die er ook voor kunnen kiezen om de belegging voort te zetten in een nabestaandenlijfrente.

Beleggingsbeleid

Binnen de VRY-beleggingsportefeuille wordt gewerkt met Exchange traded funds (ETF), ook wel indextrackers genoemd. Een ETF is eigenlijk een aandeel dat bestaat uit een grote mand met beleggingen. Vaak is dat een kapitaal-gewogen index zoals de AEX, Euro STOXX 50 of Nasdaq. Fintessa belegt wereldwijd en selecteert indices op basis van bepaalde regio’s, bedrijfssectoren, trends of beleggingsthema’s.

De beheerkosten van ETF’s zijn meestal lager dan de kosten van beleggingsfondsen. VRY rekent een beheervergoeding van 1,25% op jaarbasis over de waarde van de beleggingsrekening. Een ander verschil is dat ETF’s op elk moment verhandelbaar zijn. In een ETF-portefeuille kunnen wel 4.500 beursgenoteerde ondernemingen zitten. In 2020 boekte de VRY-portefeuille een positief rendement van 8,2%, maar dat biedt vanzelfsprekend geen garantie voor de toekomst. Door de coronacrisis kende de uitkeringen wel een grillig verloop, waarbij de bijschrijvingen in februari en maart aanmerkelijk lager waren dan in de andere maanden. Maar gemiddeld genomen is er vorig jaar dus aanzienlijk meer uitgekeerd in vergelijking met een bankspaarrekening op rentebasis.

Adviseursnetwerk

LijfrenteBeleggen wordt door VRY aangeboden op basis van Execution only. Aanvragen worden gedaan via de website vryvanfintessa.nl. De website wordt uitgebreid met een apart gedeelte voor adviseurs. Hier kan een financieel adviseur dan geheel in de look-and-feel van zijn eigen advieskantoor samen met de klant een aanvraag doen, of zijn klant een link naar die pagina mailen waar de klant vervolgens zelfstandig de aanvraag kan doen op basis van het gegeven advies. VRY ondersteunt het intermediair ook met rekentools en webinars.

“Er zijn maar weinig aanbieders in de markt die de combinatie van uitkeren en doorbeleggen in één product aanbieden.”

Joop van de Groep

Na zijn studie financiële economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam kwam Joop van de Groep in 1994 in dienst bij de Rabobank als beleggingsadviseur. In 1997 werd hij daar tevens gecertificeerd financieel planner voor vermogende particulieren, ondernemers en DGA’s. In 1997 trad Van de Groep toe tot het managementteam.

In 2004 maakt hij de overstap naar vermogensbeheer. Deze functie oefende hij bij diverse zelfstandige vermogensbeheerders uit, waaronder AFS Capital Management, Keijser Capital en Antaurus Vermogensbeheer. Bij Fintessa is hij niet alleen relatiebeheerder en lid van het beleggingsbeleid comité, maar stuurt hij als teamleider tevens de vermogensbeheerders aan.

 

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.