Domineren of gedomineerd worden in de intermediaire distributieketen

0

De Nederlandse intermediaire distributieketen wordt gedomineerd door een beperkt aantal partijen. Die partijen worden door groei en overnames steeds dominanter. En die dominantie zal volgens Fred de Jong toenemen de komende jaren, als gevolg van de verder krimpende markt en de consolidatie die doorzet.

Een mooie taak voor de toezichthouder om dit marktspel in de gaten te houden

Tot die conclusie komt onderzoeker Fred de Jong in zijn voor InFinance magazine geschreven marktanalyse. “De serviceorganisaties en de consortia maken de dienst uit in de Nederlandse intermediaire keten. Hun marktmacht is beduidend groter dan vijf jaar geleden. Dat betekent dat de verhoudingen tussen banken, verzekeraars en serviceorganisaties steeds zakelijker en mogelijk killer zullen worden.”

Fors minder serviceproviders

In tegenstelling tot de stijging van het aantal franchiseketens, laat het aantal serviceproviders in de intermediaire distributieketen de laatste jaren een forse daling zien van 28%. Waren er in 2015 nog 54 serviceproviders, in 2020 zijn dat er nog maar 39. Dat komt vooral doordat serviceproviders elkaar zijn gaan overnemen.

Markt breed verwacht De Jong dat de consolidatie zal doorzetten, maar het tempo zwakt wel licht af. “Het aantal kantoren dat de portefeuille verkoopt aan een branchegenoot blijft de komende jaren groter dan het aantal starters in deze markt. Het blijft dus dringen voor alle serviceorganisaties.”

Lees de volledige marktanalyse van Fred de Jong, inclusief alle tabellen en conclusies, nu gratis in het nieuwe InFinance magazine.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.