Het nut, de noodzaak en de impact van regelgeving

0

“Dat we vooroplopen qua regels en het toezicht daarop streng is, is niet erg. Maar het moet wel binnen proportie blijven en niet mijlenver voor de troepen uit zijn. Daar moeten we echt mee kappen”, aldus Adfiz-directeur Enno Wiertsema in zijn nieuwe column.

Ter voorbereiding op de bijeenkomst van de World Federation of Insurance Intermediaries (WFII) heeft Wiertsema de beleidsdossiers op een rijtje gezet waarmee de interne organisatie van Adfiz de afgelopen jaren bezig is geweest, waar ze nu mee bezig zijn en waarmee ze nog aan de slag moeten. “Wat dan opvalt, is dat het zwaartepunt van wetgeving voor onze sector steeds meer verschuift van Den Haag naar Brussel”, aldus Wiertsema in zijn maandelijkse column. “Daarnaast hebben we ook nog te dealen met een toezichthouder die het soms nodig vindt om bovenop EU-regelgeving nog eens een flinke nationale kop te zetten.”

Nu daad bij het woord voegen

Hij wijst er op dat ook de AFM eerder al het kabinet adviseerde om goed te kijken naar nut, noodzaak en impact van regelgeving. “Het wordt tijd dat de daad bij het woord wordt gevoegd. En wat mij betreft starten we met dat te laten zien bij de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen (Wbfo), die op dit moment wordt geëvalueerd. Ik zou graag zien dat de Nederlandse onverzadigbare honger naar orde en controle wordt ingeruild voor een meer realistische, pragmatische en constructieve houding en dat we met de Wbfo aansluiting zoeken bij de rest van Europa.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.