DNB brengt eigen beleggingen in lijn met Klimaatakkoord van Parijs

0

DNB belegt 9 miljard euro om een solide financieel rendement te realiseren en een positieve impact te hebben.

Om bij te kunnen dragen aan de transitie naar een CO₂-neutrale economie brengt DNB zijn beleggingen in aandelen en bedrijfsobligaties in lijn met de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs. De CO₂-voetafdruk van deze beleggingsportefeuilles moet voor 2030 worden gehalveerd. Om de opwarming van de aarde te kunnen beperken tot 1,5 graad Celsius ten opzichte van pre-industriële niveaus, heeft de EU afspraken gemaakt. Zo moet de EU in 2030 minimaal 55% minder CO₂ uitstoten dan in 1990, en klimaatneutraal zijn in 2050. Deze afspraken vertaalt DNB naar keuzes in zijn reservebeheer.

Klimaatakkoord van Parijs

DNB wil met zijn eigen beleggingen een positieve bijdrage leveren aan de transitie naar een CO₂-neutrale economie. Het doel is om alle beleggingen in aandelen en bedrijfsobligaties voor 2030 in lijn te brengen met de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs, en de CO₂-voetafdruk van deze portefeuilles te halveren ten opzichte van het basisjaar (2019). Vaststelling van dit doel moet bijdragen aan een lagere CO₂-uitstoot in de echte wereld, en niet enkel leiden tot opschoning van de portefeuille. DNB evalueert de effectiviteit van haar aanpak ieder jaar, en analyseert of de reductie in de CO₂-voetafdruk inderdaad wordt gedreven doordat de bedrijven in de portefeuilles minder zijn gaan uitstoten.

CO₂-voetafdruk

Bij de berekening van de CO₂-voetafdruk van de aandelen- en bedrijfsobligatieportefeuilles wordt gekeken hoeveel de onderliggende bedrijven precies uitstoten en welk aandeel van de bedrijven DNB bezit. Op deze manier kan worden bepaald welk percentage van de CO₂-uitstoot wordt gefinancierd. Door gericht te investeren en de dialoog aan te gaan met bedrijven via een voting en engagement manager kan DNB de CO₂-voetafdruk van de portefeuilles over tijd verlagen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.