Dekkingsgraden pensioenfondsen stabiliseren

0

De schade aan de indicatieve gemiddelde dekkingsgraad is, ondanks behoorlijke rentedalingen, in november beperkt gebleven.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon. Frank Driessen (foto), CEO Wealth Solutions, Aon Nederland: “Dit komt voornamelijk door goede aandelenrendementen. De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen komt uit op een niveau van 121%. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, stabiliseerde in november op 119%.

Wet toekomst pensioenen

Ondanks de verschuivingen in het politieke landschap, is iedereen in pensioenland inmiddels druk bezig met de overgang naar de Wet toekomst pensioenen. Driessen: “DNB heeft ondanks de politieke turbulentie aangedrongen op onverminderde focus op de transitie. De deadline van de transitieplannen staat op 1 januari 2025. Sociale partners en fondsen zetten stappen en komen verder met de invulling van het contract. Al met al blijkt de transitie een omvangrijk traject, waarbij de details soms nog moeilijk in te vullen zijn. Daarnaast vindt de daadwerkelijke transitie vaak pas jaren later plaats. Wij zien om die reden dat transitieplannen soms op hoofdlijnen worden vastgesteld, om in een later stadium tot finale berekeningen en exacte invulling te komen.”

Het piept en het kraakt

Het knelt bij de uitvoerders. De overgang naar de Wtp vraagt veel van de IT-systemen en dit uitvoerders voor grote uitdagingen. Anderzijds zien we bij pensioenfondsen dat het veelal een uitdaging is zaken tijdig gereed te hebben. “Het piept en het kraakt”, zegt Driessen. “Wij zien dat het een grote uitdaging is voor de sector om alles op tijd te halen. Het is hierbij van belang dat het proces zorgvuldig doorlopen wordt en de transitie goed plaatsvindt. Wij adviseren daarom om de druk er op te houden en de juiste stakeholders tijdig te betrekken.”

Indexatie 2024

De dekkingsgraad is weliswaar wat teruggelopen, maar staat er toch een stuk rooskleuriger voor dan in de afgelopen jaren. Dit betekent echter niet dat de gepensioneerden ook per 1 januari 2024 kunnen rekenen op een (forse) indexatie. Daarvoor zijn twee redenen. Enerzijds is het prijspeil in oktober dusdanig gedaald dat er nu officieel sprake is van deflatie. Hoewel fondsen ruimte hebben in de dekkingsgraad, zal de maatstaf (ontwikkeling prijsinflatie) meestal niet tot indexatie leiden. Anderzijds biedt de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), die nog een jaar verlengd is, een mogelijkheid om toch wat te kunnen doen. Deze AMvB maakt het onder voorwaarden mogelijk iets te repareren van de gemiste indexatie per 1 januari 2023. “De praktijk leert echter dat uitvoerders momenteel niet zitten te wachten op terugwerkende kracht-mutaties. Met de uitvoerders moet dan naar een alternatieve oplossing gezocht worden”, zegt Driessen.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.