Deel zelfstandigen is in mei blut

0

In 2019 schatte 20% van de zelfstandig ondernemers in dat hun huishouden niet langer dan drie maanden financieel rond kon komen als het inkomen uit hun bedrijf geheel zou wegvallen. Bijna 40% dacht in zo’n situatie één jaar of langer te kunnen rondkomen.

Dit blijkt uit de tweejaarlijkse Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) 2019 van het CBS en TNO. De cijfers hierin zijn van voor de coronapandemie. Nederland telt ruim 1,2 miljoen zelfstandig ondernemers, waarvan er bijna 1 miljoen geen personeel in dienst hebben. Zelfstandig ondernemers zonder personeel schatten vaker dan degenen met personeel in dat hun huishouden wel een jaar of langer kan rondkomen zonder inkomen uit het bedrijf. Het gaat hier om 41% tegen bijna 34%. Van alle zelfstandig ondernemers kon 16% overigens geen inschatting maken hoelang hun huishouden de eindjes aan elkaar zou kunnen knopen mocht het bedrijfsinkomen wegvallen.

Sectoren

Vooral de zzp’ers die werkzaam zijn in transport/logistiek, pedagogische, dienstverlenende, en creatieve/taalkundige beroepen gaven vorig jaar relatief vaak aan dat ze maximaal drie maanden kunnen rondkomen zonder inkomen uit de onderneming. Voorbeelden van deze beroepen zijn taxichauffeurs, sportinstructeurs, kappers, horecaondernemers en uitvoerend kunstenaars. Dit zijn beroepen die in verband met de coronamaatregelen nu tijdelijk minder of geen werk hebben. Zzp’ers in de agrarische beroepen gaven eerder aan het minst vaak aan op korte termijn het huishoudboekje niet meer rond te krijgen. Vanzelfsprekend zijn andere bronnen van inkomen van de zzp’er of diens partner van invloed op hoelang hun huishouden het zonder het bedrijfsinkomen kan stellen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.