De financiële sector in 2030

0

Ruim de helft (52%) van de werknemers in de financiële sector denkt niet dat de menselijke adviseur in 2030 overschaduwd wordt door de digitale adviseur. Onder jongere financials (18-35) ligt dat percentage met 56% iets hoger dan gemiddeld.

Het is een van de conclusies uit het omvangrijke onderzoek ‘Baan van de toekomst. De financiële sector in 2030’ van recruitmentorganisatie Hays. “Menselijke eigenschappen als aanpassingsvermogen, overtuigingskracht, creativiteit, empathie en motivatietalent worden onderscheidende factoren. Het zijn zaken die je niet kunt automatiseren en de mens blijft hier altijd superieur in. Je kunt je als financiële professional binnen een organisatie en richting klant of opdrachtgever nadrukkelijk onderscheiden door hierin uit te blinken en op te vallen”, aldus Harold Jansen, financieel directeur van Hays: “

Futurist Marcel Bullinga – keynotespreker tijdens HypoVak op dinsdag 31 mei – schreef de toekomstvisie die de basis vormde voor dit onderzoek. Hierin schetst hij de belangrijkste trends en ontwikkelingen voor de komende vijftien jaar waarmee de financiële sector te maken krijgt. Hieruit destilleerde Hays vervolgens stellingen die werden voorgelegd aan ruim 800 financiële professionals.

Ontwikkelingen bijhouden lastig

Slechts iets meer dan de helft van hen vindt zichzelf voldoende opgeleid om technologische ontwikkelingen in de sector bij te houden. Bijna een derde ziet zichzelf als onvoldoende opgeleid. Een kleine meerderheid (55%) van de financiële professionals is niet bang om gepasseerd te worden door (jonge) nieuwkomers. 27% is daar wél bang voor. Vooral werknemers die 20 jaar of minder in de sector werken voelen zich niet bedreigd door jong talent.

Bestaansrecht huidige functie

40% van de respondenten denkt dat de functie die hij of zij momenteel bekleedt rond 2030 verdwenen is. Met name vrouwen en mensen uit het middenkader binnen organisaties zijn die mening toegedaan. Van de ondervraagden denkt 45% dat de financiële administrateur in 2030 is vervangen door een IT-specialist. In 2030 zijn zachte kerncompetenties (zoals aanpassingsvermogen en overtuigingskracht) voor consultants in de financiële sector belangrijker dan feitenkennis, zo verwacht bijna 70%.

Sector niet volledig betrouwbaar in 2030

Er werken circa 260.000 mensen in de financiële sector in Nederland, waarin onder meer banken, verzekeraars, beleggingsmaatschappijen, pensioenfondsen en intermediairs vertegenwoordigd zijn. In totaal telt de sector ongeveer 76.000 ondernemingen. Van de respondenten gelooft maar liefs 62% niet dat de sector volledig betrouwbaar is in 2030. Slechts 19% heeft hier wel vertrouwen in.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.