Data is levensader en valkuil tegelijk

0

Bij een ingewikkeld hypotheekadvies duurt het soms weken tot potentiële huizenkopers weten wat ze financieel kunnen. In de toekomst gaat het nog maar minuten in beslag nemen, voorspelt Adriaan Hoogduijn, COO van Hyarchis. Een hypotheek binnen één dag (of korter) wordt de nieuwe standaard.

In een interview zegt Hoogduijn dat data voor bedrijven in de financiële sector de levensader is en tegelijkertijd ook een valkuil. Want aan de ene kant helpen de gegevens over de klanten bij het optimaal ondersteunen van de relaties, maar anderzijds brengt het beheren van data ook een verantwoordelijkheid met zich mee. De in mei 2018 geïntroduceerde AVG dwingt financiële instellingen om de gegevens van hun klanten te beschermen, maar het dwingt bedrijven ook om de klant centraal te stellen.

Kunstmatige intelligentie

Wettelijk worden bedrijven gedwongen om de AVG na te leven, maar inzicht in archieven van bestaande contracten is volgens Hyarchis ook in het belang van de financiële sector zelf. Hierover zegt Hoogduijn: “Uit een kwalitatief hoogwaardig dossier krijg je een zo volledig mogelijk inzicht in alle risico’s en in de beperkingen van de klanten. Je klant kennen is belangrijk in het advies en het beheer, maar ook voor het bepalen van de waarde van bijvoorbeeld een hypotheekportefeuille bij het verkopen. Wat met kunstmatige intelligentie mogelijk is, is het ontsluiten van de inhoud ervan waardoor een veel gedegener risicoanalyse gemaakt kan worden.”

Lees hier het hele interview met Adriaan Hoogduijn, COO van Hyarchis

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.