Daan Prevoo: ‘We hollen achter de feiten aan’

0

Bijna een jaar geleden vond de watersnood in Limburg plaats. Zijn gemeente Valkenburg aan de Geul werd hard getroffen en sindsdien is burgemeester Daan Prevoo op kruistocht. “We zijn elf maanden verder en er is niks gebeurd. Als er morgen weer een overstroming plaatsvindt, lopen we tegen precies dezelfde problemen aan.”

Dat vertelt hij aan Miranda de Groene in een interview op de site van het Verbond van Verzekeraars. Prevoo is strijdbaar en laat geen moment onbenut om over de Watersnoodramp van 2021 te praten. “Meteen na de ramp hebben zich veel partijen aangediend om te helpen en de schade te herstellen. Nederland is goed in crisismanagement: mensen helpen, de eerste nood ledigen, maar dan stokt het. Wij zijn als gemeente vrij snel in de volgende fase, de nafase, beland en daar zitten we nu na bijna een jaar nog steeds in.”

Schadeafwikkeling

In de media heeft Prevoo vaak benadrukt dat de schadeafwikkeling veel te traag is verlopen. Wat ging er mis? “Het kabinet heeft al vrij snel besloten dat er sprake was van een ramp waardoor de Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen in werking trad. Die wet is zo’n tien jaar geleden voor het laatst toegepast. Dat betekent dat alle kennis en kunde rondom die wet en de schaderegeling is verdwenen. Daarnaast werden we verrast door de eerste reactie van een aantal verzekeraars: dit is onverzekerde schade, want overstroming is niet gedekt. En tegelijkertijd zijn er inzamelingsacties op touw gezet, door het Nationaal Rampenfonds en omroep Max. Wij kregen te maken met een woud aan goedbedoelde handreikingen.”

Kleine lettertjes

Prevoo: “Ik vond het onwerkelijk dat sommige verzekeraars zich in het begin zo formeel en juridisch opstelden. Verzekeraars verkopen een product waarmee klanten zekerheid kopen en dan blijkt het dierbare kastje van oma, je racefiets of je oldtimer niks waard te zijn. De discussie die ik vooral met ze heb gevoerd, is of er sprake was van horizontaal of verticaal water. Horizontaal water is bijvoorbeeld een overstroming van de Maas en dat is niet gedekt. Verticaal water komt uit de lucht en is wel gedekt. Ik ben voordat ik burgemeester werd Gedeputeerde Water en Waterveiligheid geweest en heb me jarenlang beziggehouden met de waterveiligheid van grote rivieren als de Maas en de Rijn. Ik weet wat horizontaal en verticaal water is, maar veel inwoners haken dan af. En wie weet het verschil tussen wateroverlast en overstroming? Ik zou verzekeraars willen oproepen om op te houden met die kleine lettertjes. Het is allemaal al ingewikkeld zat.”

Lees hier het hele interview met Daan Prevoo

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.