Corona infecteert resultaat Allianz Benelux

0

De coronacrisis heeft de eerste kwartaalcijfers 2020 van Allianz Benelux aanzienlijk beïnvloed. Het premievolume Leven neemt door een fors lager premievolume in Luxemburg met 36% af ten opzichte van 2019. Maar Nederland liet het premievolume Schade met ruim 4% stijgen tot 537 miljoen euro.

Het waren de Nederlandse activiteiten op het gebied van autoverzekeringen en de grootzakelijke markt die in het eerste kwartaal van dit jaar fors meer bijdroegen aan de Benelux-cijfers. Dat kon echter niet voorkomen dat Allianz Benelux als geheel het totale premie-inkomen met 21% zag afnemen tot 1,1 miljard euro. Door de COVID-19 maatregelen werkt 95% van het personeel vanuit huis. Het bedrijf is al die tijd volledig operationeel gebleven.

Cijfers

Allianz Benelux heeft in het eerste kwartaal van 2020 een operationeel resultaat behaald van 70,2 miljoen euro (+73%). Het operationeel resultaat Schade stijgt ondanks de negatieve impact van de diverse stormen in het eerste kwartaal fors van 7,1 naar 29,7 miljoen. Volgens het bedrijf is dit het positieve effect van gerichte verzekeringstechnische en prijstechnische maatregelen, verdere optimalisatie van de herverzekeringsdekkingen en een forse daling van grote schades. Bij Leven stijgt het operationele resultaat van 33,6 naar 40,5 miljoen, waarbij vooral de Belgische portefeuille een fors aandeel in de stijging heeft.

De omzet bedraagt 1,1 miljard euro (2019: 1,4 mld). Het nettoresultaat komt als gevolg van een afwaardering van de beleggingsportefeuille en de verslechtering van de kredietvoorwaarden uit op 15,1 miljoen euro (2019: 31,9 mln). Het nettoresultaat Leven is 16,2 miljoen (2019: 24,9 mln) en Schade -1,1 miljoen (2019: 6,9 mln). De combined ratio is ten opzichte van vorig jaar verbeterd tot 91,2% (2019: 102,7%). Hoewel de effecten van de coronacrisis op de bedrijfsvoering in het Schadebedrijf nu nog beperkt zijn, verwacht Allianz Benelux dat deze effecten de komende kwartalen zullen toenemen. Genoemde cijfers maken deel uit van de gepubliceerde en geconsolideerde Q1-cijfers van Allianz SE.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.