Consumentenvertrouwen opnieuw minder negatief

0

Het vertrouwen van consumenten is in maart voor de zevende maand op rij verbeterd, meldt het CBS.

Het consumentenvertrouwen steeg van -27 in februari naar -22 in maart. Zowel het oordeel over het economische klimaat als de koopbereidheid was minder negatief. Met -22 lag het consumentenvertrouwen in maart onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-10). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (-59). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986 op basis van het consumentenconjunctuuronderzoek.

Economisch klimaat

Consumenten waren in maart minder pessimistisch over de economie dan in februari. De deelindicator economisch klimaat kwam uit op -35, tegen -41 in februari. Het oordeel van consumenten over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden was minder negatief, maar het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden was een fractie negatiever.

Koopbereidheid

De koopbereidheid kwam in maart uit op -14, tegen -17 in februari. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden en het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden verbeterden. Verder vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan in februari.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.