Consumentenbond eist spaarrentegarantie

0

De Consumentenbond wil dat minister Hoekstra van Financiën garandeert dat consumenten met een spaartegoed tot 100.000 euro geen negatieve spaarrente gaan betalen. De consumentenorganisatie zegt zich grote zorgen te maken over de maatregelen die banken op dat vlak treffen voor deze groep.

Volgens Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, is er sprake van een glijdende schaal. “Per 1 juli passen ING, Rabobank en Triodos hun voorwaarden aan zodat ze negatieve spaarrente kunnen voeren. ABN Amro deed dat al op 1 april. Vooralsnog rekenen de banken die negatieve rente alleen aan vermogende klanten. ABN Amro, Rabobank en ING doen dit vanaf 1 miljoen euro spaargeld, Triodos vanaf 100.000 euro. Er lijkt voor de ‘gewone’ spaarder nog weinig aan de hand, maar met de nieuwe voorwaarden kunnen de banken in de toekomst ook negatieve rente rekenen over kleinere bedragen. En dat is volstrekt onwenselijk.”

In strijd met het recht

De Consumentenbond liet de bankvoorwaarden doorlichten door Boels Zanders Advocaten. Daaruit blijkt dat het eenzijdig aanpassen van de rentevoorwaarden oneerlijk is en leidt tot een flinke verstoring van het evenwicht tussen bank en klant. Molenaar: “Ooit ben je met je bank overeengekomen dat je je spaargeld bij hen in bewaring geeft en daar geld voor krijgt. Dat is heel iets anders dan dat je geld moet betalen als je je spaargeld bij hen stalt. Die afspraak kunnen banken niet eenzijdig veranderen. Dat is in strijd is met het (Europese) recht.”

Geen vertrouwen

In november 2019 vroeg de Consumentenbond de minister om een wettelijk verbod op negatieve spaarrente. Dat verbod kwam er niet. “De banken beloofden Hoekstra toen geen negatieve rente in te voeren voor spaargeld tot 100.000 euro. Maar de Volksbank en Rabobank voegden daar slim aan toe: ‘niet in 2020’.” De Consumentenbond verwacht niet dat de banken de aanpassing van hun voorwaarden terugdraaien. Daarom doet de belangenbehartiger opnieuw een klemmend beroep op de minister.

Uit een recente enquête van de Consumentenbond onder 7000 panelleden blijkt dat de helft van de ondervraagden de banken niet vertrouwt op dit punt. Uit een eerder onderzoek in september 2019 kwam al naar voren dat 80% van de consumenten hun geld bij de bank weghaalt als de rente negatief wordt. Daarvan bewaart 20% het geld dan in huis.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.