CNV bepleit opnieuw verplichte zzp-aov

0

De jongste CBS-cijfers over inkomensverzekeringen bevestigen volgens Vakcentrale CNV opnieuw de noodzaak tot het invoeren van een verplichte aov voor zzp’ers. Voorzitter Maurice Limmen: “Het is voor veel zzp’ers domweg te duur of ze verzekeren zich niet om hun tarief lager te houden ten opzichte van de concurrentie.”

Volgens het CBS is slechts 19% van de zzp’ers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Limmen: “725.000 zzp’ers lopen dus elke dag het risico arbeidsongeschikt te raken en voor hun inkomen afhankelijk te worden van de bijstand of een partner. Dat is niet alleen heel erg voor die zzp’er, maar ook voor de maatschappij als geheel die voor het risico opdraait. Bovendien werkt het een ongelijk speelveld tussen werknemers en zzp’er in de hand. Maar met een verplichte verzekering voorkom je ook dat zzp’ers onderling met elkaar moeten concurreren op het risico dat ze onverzekerd van de ladder vallen.”

Pensioen

Ook bouwen steeds minder zzp’ers pensioen op via een lijfrente, zo blijkt uit de cijfers. Limmen: “Door zich niet te verzekeren en geen pensioen op te bouwen zijn zzp’ers vaak goedkoper dan werknemers. Dit zorgt voor concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen werkenden die hetzelfde type werkzaamheden uitvoeren. Alleen de werkgever heeft hier voordeel aan. De werkende wordt hiermee of de markt uit geprezen of loopt het risico op grote inkomensachteruitgang. Dat moet stoppen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.